Ковачева посочи 6 стъпки за по-справедливи пенсии в писмо до парламента

Омбудсманът изтъкна, че остава и проблемът с временния характер на Ковид добавките за пенсионери

15.01.2022 | 09:56 Редактор: Жаклина Иванова
Ковачева посочи 6 стъпки за по-справедливи пенсии в писмо до парламента

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси - Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански, в което им представя най-острите проблеми на пенсионерите, потърсили съдействие от обществения защитник, свързани с пенсиите им. Становището е изпратено и до министъра на финансите Асен Василев, както и до социалния министър Георги Гьоков.

В позицията си до парламента проф. Ковачева посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Тя е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

"Подкрепям предложението изразено в Комисията по труда, социалната и демографската политика на 12.01.2022 г. и в заседанието на Народното събрание на 13.01.2022 г. за разделяне на пенсиите и изплащаните като антикризисна мярка добавки на пенсионерите. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на факта, че размерът на добавката беше променян няколко пъти и самата добавка се изплаща заедно с техните пенсии", пише проф. Ковачева.

Омбудсманът обръща особено внимание на факта и че Ковид добавки, изплащани като антикризисна мярка, са секвестируеми. Така на практика те биват удържани и не стигнат до възрастните хора, които имат наложени запори заради съществуващи дългове и вместо да бъдат подпомогнати в разгара на Ковид кризата, добавката им отива за погасяването на дългове, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

"Важен проблем, който пенсионерите поставят в своите жалби до омбудсмана в контекста на току-що направеното преизчисляване на пенсиите, е и липсата на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 г., 2018 г.  и 2019 г. Това оставя впечатление за пропусната индексация на преизчислените пенсии", уточни Диана Ковачева.

Тя допълва, че хората не са наясно дали за преизчисляването на пенсиите им през 2018 г. и 2019 г. е използван процентът за всяка година осигурителен стаж - 1,169 за 2018 г., и 1,2 – за 2019 г. или е преценено преизчислението на пенсията им да стане с процент 3,8 за 2018 г. и 5,7 – за 2019 г.

Омбудсманът посочва, че остава и проблемът с временния характер на Ковид добавките за пенсионери.

"Смятам че е справедливо да бъде обсъдена възможността след преизчисляването с новия коефициент за тежест, всички пенсии да се индексират с процентите 3,8 за 2018 г. и 5,7 за 2019 г. и да се унифицират двата съществуващи режима. Така ще се създаде възможност пенсионерите да получат по-голямо увеличение на пенсиите си от предвиденото средно 12,5%, което ще компенсира отпадането на Ковид добавката", категорична е  Ковачева.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Г-жо Ковачева и министър Гьоков и пр.на НОИ Иванов разберете накрая !Пенсиите трябва да се преизчисят струдовия стаж и внасяни осигуровки.Друго всичко е демагогия!!Няма минималната пенсия,ако си работил.Хора който имат малки пенсии да се подпомагат от социалното министерство.Не ни правете на глупави.Никой не смята добавките ковид към пенсиите. Сигнализирай за неуместен коментар