Пищни и многолюдни тържества - ромската общност празнува Нова година

В Златарица по традиция се събраха много хора от различни населени места

14.01.2022 | 14:08 Редактор: Тодор Петров

Ромите у нас празнуват Василица или Банго Васил. Празникът е тридневен – от 13 до 15 януари. В Златарица по традиция на празника се събраха повече от 100 местни роми и техни гости от Лясковец, Сливен, Градец. 

Семейството на Митко Болтаджиев се готви с дни за празника.

"Традициите са много хубави, във всяка една къща има шетане, приготвяне, има специални манджи, печене... Ние сме християни, кадим се за здраве и берекет, и тогава слизаме на тържеството", сподели мъжът.

"Обединява ни, че в тези тежки времена, в тази пандемия особено, че сме единни и съпричастни един към друг. Ние се уважаваме от много години, обичаме се, няма никакво разделение между власи, цигани, помаци, турци", каза Красимир Байчев от Сливен.

Празникът всяка година уважава и местната власт в Златарица.

"Нашите братя роми умеят да се веселят и почти всяка година празниците са точно в този мащаб - много веселие, много песни, много танци! Пет етноса се уважаваме, живеем единно и задружно", заяви заместник-председателят на Общинския съвет Федя Дервишев.

С много музика и танци до след полунощ в балканското градче посрещнаха новата година. Ромите си пожелават тя да им донесе най-вече здраве и берекет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
А много българи се свиват от студ и глад в некачествените панелки....какво доживяхме в годините на лъже демокрацията. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 години
1
2 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 2 години
Германците да ни дадт рецептата за правене ***!!! Тия и евреите станаха най важните в БГ Сигнализирай за неуместен коментар