Бивш социален министър: Проблемът с пенсиите е в Ковид добавките, които не може да бъдат вечни

"Актуализирането на пенсиите е най-доброто, което е направило правителството, но нескопосано", заяви Иван Нейков

13.01.2022 | 20:59 Редактор: Теодора Патронова

Колко голяма е кашата в социалната сфера? 

"Големият проблем дойде от това, че сменихме две съвършено различни системи - системата на социално осигуряване и системата за социално подпомагане. Истина е, че цялата сага започна от средата на 2020 година, когато предишните управляващи въведоха една универсална добавка за всички пенсионери. Плащането не е, защото този човек има нужда, критерият за получаване на добавката беше: щом си пенсионер. Още тогава всички експерти казваха: "правите груба грешка". Защото социално подпомагане, без да преценяваш нуждите на човека, то е грешно по принцип, но е и несправедливо към истински нуждаещите се", обясни бившият социален министър Иван Нейков в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че за целия мандат на новото правителство актуализирането на пенсиите е "най-доброто нещо, което направиха, но по нескопосан начин".

"Обърквайки пенсионно осигуряване, тоест пенсия, със социално подпомагане, тоест добавка, създадоха в хората очакване, че пенсията е скочила със 120 лв. Но виждайки фишовете, хората започват да казват: "вие ни ощетихте". Истината е, че никой на никого никаква пенсия не е взел. От гледна точка само на пенсионното осигуряване, всички хора получиха по-висока пенсия, в най-лошия случай - същата пенсия. Законът не позволява да бъде намалена пенсията чрез изменение на правната наредба", коментира Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър заяви, че проблемът е в Ковид добавките, които не могат да бъдат вечни. Според него в основата на проблема стои лошата комуникация. 

"Новото управление трябва да започне да обяснява непрекъснато на хората, че пенсиите са увеличени. Пенсиите ще продължават да се увеличават. На хората трябва разумно да се обясни, че социално подпомагане, добавка, помощ могат да получават само истински нуждаещите се, а не всички наравно. При социалното подпомагане винаги има оценка на нуждите. В това, което беше направено, няма оценка", поясни Нейков. 

"В социалната сфера действа принципът "Три пъти мери, един път режи". Не можеш да обещаваш неща, за които после не си сигурен, че ще можеш да изпълниш", подчерта той. 

"Няма случай в света една пенсия да е нараствала изпреварващо спрямо инфлацията. Винаги този тип социални плащания догонват инфлацията. Правителството няма заден ход. Не може да се откаже от всичките ангажименти и обещания. Вероятно в средата на годината, когато трябва да паднат Ковид добавките, може да се стъпи на осигурителния стаж на хората и да се види при едно използване на този инструмент до какъв ръст на пенсиите ще стигне и ако това позволява тази каша да бъде решена, по-добре да бъде използван и този инструмент", обясни гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК