Хаос заради пенсиите: Социалният министър увери - ощетените ще получат парите си

В пленарната зала беше обсъдена и идеята за компенсация на бизнеса заради високите сметки за ток

13.01.2022 | 17:35 Редактор: Жаклина Иванова

Заради хаоса с пенсиите и това, че над 1 милион пенсионери получиха по-малко пари през януари след преизчислението, депутатите изслушаха социалния министър. В пленарната зала беше обсъдена и идеята за компенсация на бизнеса заради високите сметки за ток.

Първото за седмицата пленарното заседание започна с изслушването и с един основен въпрос: Защо се стигна до хаос при преизчислението на пенсиите.

"В началото на годината възникна вълна от недоволство при пенсионерите по отношение на това защо обещаното не се оказа реално", каза депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

"Как можем да разграничим ясно и точно  - пенсиите, преизчисляването и социалната добавка?", коментира депутатът от ИТН Любомир Каримански.

Повече от час социалният министър Георги Гьоков се опита да обясни откъде идва грешката и да увери, че засегнатите 1,73 млн. пенсионери няма да бъдат ощетени. Очакванията са през юли пенсиите да се увеличат с 6,1%.

"Думата ощетявам, според тълковния речник, се използва за "нанасям щета, лишавам някого от нещо". Няма по-ниска пенсия за януари 2022 г., спрямо тази за декември 2021. Първите плащания ще бъдат извършени от НОИ с пенсиите за февруари", посочи той.

От парите за пенсиите, спорът премина към такъв за финансовата помощ за бизнеса заради енергийната криза. Отново беше повдигнат въпросът дали има как предприятията да получат компенсация заради високите цени на тока.

"Да се компенсира 75% от разликата между пазарната цена и прогнозната цена от регулатора", изтъкна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Управляващата коалиция обяви - мерки в помощ за високия ток ще има, но не тези, които предлагат от опозицията.

"Нашето предложение е в унисон с предложението на Добрев - до 75%, но с допълнително условие - таван от 250 лв.", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов.

Така, въпреки гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" проектът не получи одобрението на депутатите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК