Димитър Манолов: Кабинетът "Петков" предприе добри стъпки, но няма такива за най-бедните хора

"Системата работи да нахрани тези на върха", посочи президентът на КТ "Подкрепа"

10.01.2022 | 20:35 Редактор: Здравко Черкезов

Системата работи да нахрани тези на върха. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

"Едно е да искаш, друго е да го композираш, трето и четвърто е да го направиш. Това е нещо, за което вярвам, че не са искали да навредят на хората, доколкото парите за пенсии няма как да откраднат. Имали са добро желание, но не са знаели как. Спомням си как през 2020 г. предупредихме, че на втория месец, когато си получил едни пари, те са станали неразделна част от твоя доход. Беше ясно, че преизчислението няма как да е в тези размери", коментира синдикалистът по отношение на добавките към пенсиите, които ще свършат през юни т.г.

Манолов е категоричен, че изземването на добавките към пенсиите е трябвало да стане по-плавно, за да не бъде толкова осезаемо.

"Голяма грешка бе, че тези средства влизаха и през НОИ, и през Агенцията за социално подпомагане. През юни трябва да се мисли тези пари или да влязат в пенсиите, или да се налеят през социалното подпомагане", смята той. 

Президентът на КТ "Подкрепа" не очаква да има съществена пенсионна реформа. "За мен реформа е поставянето на системата на нови начала, а за кабинета "Петков" са някакви пренастройки в системата", уточни той.

"Не чухме нищо за въвеждане на необлагаем минимум, ръстът на работната заплата не е толкова, колкото очаквахме – 710 лв. минимална вместо 750 лв. Привеждането на минималната трябва да е функция на средната работна заплата", посочи Манолов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, кабинетът "Петков" е предприел добри стъпки като назначаването на 200 нови инспектори в Главна инспекция по труда, както и изсветляването на доходите. Обаче имало и пропуски. 

"Не ми хареса това, че няма стъпки към най-бедните хора, иначе за пенсионерите ще видим какво ще измислят. Бих ги посъветвал да използват механизма за консултация в Надзорния съвет на НОИ, където имат половината места. Стана дума и за стъпки в здравеопазването – трябва да има съотношение между заплатите, за да не стане така, че медицинската сестра да получава минимална, а шефът на болницата – 20 хил. лв.", изтъкна той.

Манолов все пак се определя като умерен оптимист: "Не съм чак такъв песимист, какъвто бих могъл да бъда."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК