fallback

Първан Симеонов: Отношението ни към Скопие е тест може ли да се отстои национален интерес

Преговори с нереформирана РСМ би било опит за европейско изпиране на една неправда, а това е недопустимо

09.01.2022 | 13:29 Автор: Елеонора Танева

"Отношението на българските политици към Скопие е тест дали може да се припознае и отстоява национален интерес. Според мен понятието национален интерес е легитимно понятие в политиката. Съществува обаче една вече почти школа в правенето на международна политика в България, която като че ли отрича това понятие и го приравнява до членството в различни съюзи," каза социологът Първан Симеонов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. 

"Но Република Северна Македония е вече в НАТО, тоест тя вече е недостъпна и далеч от Русия, а НАТО е военно политически съюз. Европейският съюз обаче е базиран и на ценности. И аз малко се съмнявам, че такава днешна Северна Македония, с цялото ми уважение към тази братска наша страна, е готова да изпълни критериите за тези ценности. Затова за мен е грешно това, което казват някои: “Македония в Европейския съюз, пък после ще му мислим”. Грешно е, първо от българска, и второ - от европейска гледна точка. Защото дебългаризацията на Македония, този своеобразен "възродителен процес", който години и десетилетия наред е текъл там, не е европейски. Да не се спазват договорите не е европейско. И да се търси не добросъседско решение, а лобизъм през чужди столици не е най-европейското поведение. Тоест,  България в момента по-скоро е на европейските позиции и ми се струва, че това трябва да се напомни. Казвам го с хладнокръвието на изследовател, но и с известна емоция на гражданин, защото, признавам си, за мен това е емоционален въпрос, както и за много българи," каза Първан Симеонов в разговор с Милена Милотинова.

"Социологическите проучвания показват огромно за социологията на практика единодушно мнение на българското общество, че първо трябва да бъдат решени въпросите със София и тогава Македония да мисли за Европейския съюз. В България, може би под влияние и на определена част от неправителствения сектор, като че ли малко се смени дебатът. Остави се впечатление, че България нещо трябва да свърши, че България нещо трябва да промени, че България е виновна за случващото се. Не  България трябва да върши работа, а Скопие. И все пак да нека не забравяме - нещата понякога, колкото и сложни да са, са и доста прости. Онзи македонизъм, който е заченат като държавотворна идея в средата на миналия век в Скопие, по същността си няма какъв друг да е, освен антибългарски. И той почива на неправда. Влизането в Европейския съюз на Македония или дори началото на преговори на такава Македония, ще бъде опит за европейско изпиране на една неправда, а това е недопустимо", казва Първан Симеонов.

На въпрос на водещата как ще се отрази една отстъпка или макар и частична промяна в нашата позиция на отношението на обществото към политически партии и властта като цяло, социологът отговори: 

"Не ми се струва, че това ще донесе позитив, даже ми се струва че ще донесе сериозен негатив. Трябва да си дадем сметка, че един подобен акт може да има историческо значение. Той се вписва в столетна традиция на българската политика спрямо Македония или отсъствието на българска политика спрямо Македония. В този смисъл това е доста сериозен тест за жизнеността на всяка власт и жизнеността на България като субект. Идват моменти, който трябва да си субектен и няма друг начин," каза Симеонов. "Българската позиция може малко да мръдне - ето, България постави акцент върху неспазването на копенхагенските критерии, че това е вече европейски въпрос - т.е. преведе нашата позиция на брюкселски език. Но генерално да кажем: тази история не е важна, важна е ЖП линията.... Това е наивност и ще ви кажа защо. Точно в днешният свят ясно си проличава, че колкото и хубави да са мрежите, клубовете, организациите, добросъседството, братството и приятелството, по-важно от авторитета и, с извинение - казано на политически език - силата, няма. Точно нашето десетилетия ни показа с колко илюзии се разделихме. Така авторитет и сила понякога помага повече от усмивка и мекота. Политически нецелесъобразно е в момента България да дава задна. Когато се взел решение - отстоявай го. И това решение върши работа, защото предизвика разговори в Скопие, които иначе нямаше как да се състоят."

На въпрос дали трябва българският премиер Кирил Петков пръв да отиде в РСМ или трябва да се изчака новият премиер на РСМ първо да дойде у нас, Първан Симеонов отговори: 

"Аз не съм специалист, но някак ми е по-логично новият премиер на РС Македония да дойде тук, вместо новият български премиер да отиде там."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback