Посещението на Кирил Петков в Скопие - тест за отношенията между България и РСМ

Страната ни няма да отстъпи от исканията си, категоричен е премиерът

08.01.2022 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева

Десет дни преди първото официално посещение на премиера Кирил Петков в Скопие, България е готова за диалог, но без да отстъпва от исканията си. 

"Добрият диалог и идеята за добросъседство трябва да дава посоката, в която да се движим, но рамката, в която преговаряме е тази на коалиционното споразумение", заяви премиерът Кирил Петков.

На фона на заявките на кабинета, президентът Румен Радев свиква КСНС в понеделник за ролята на страната ни в процеса на присъединяване на РСМ към ЕС. А македонските българи призоваха на преговорите да се постави въпроса за вписването им в Конституцията на страната. 

"Въпросът с равноправието на гражданите пред Конституцията и законите на дадена страна е фундамент на Европейския съюз. Това е основна европейска ценност. Ние очакваме, че всички тези неща се случат преди Република Северна Македония да започне преговори", заяви председателят на ПП "Гражданско демократичен съюз" в РСМ Петър Колев.

Според седемте организации на македонските българи причина за притеснението им е, че югозападната ни съседка не спазва предишни договорки.

"Затова ние смятаме, че този въпрос, особено въпросът с равноправието, правото на самоопределение, уважаването на нашата история, култура и език в Северна Македония, първо трябва да бъдат изпълнени със съдържание. Защото, за мое огромно съжаление, моята държава не спазва международни договори, особено тези, които са сключени с България", категоричен е Колев.

Според експертите страната ни не трябва да прави "крачка назад" от исканията си. Политологът Първан Симеонов разчита като тест развитието на отношенията София-Скопие. 

"Тест дали ще може да се припознае националният интерес. ЕС вече е базиран на ценности и аз малко се съмнявам, че днешна РСМ е готова да изпълни критериите за тези ценности", коментира Симеонов.

А в работата по двустранните въпроси с РСМ ще бъдат включени нови пет работни групи, които да намерят решения по темите: инфраструктура, икономика, история и култура.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК