Първан Симеонов: Отношението ни към Скопие е тест може ли да се отстои национален интерес

Преговори с нереформирана РСМ би било опит за европейско изпиране на една неправда, а това е недопустимо

09.01.2022 | 13:29 Редактор: Елеонора Танева

"Отношението на българските политици към Скопие е тест дали може да се припознае и отстоява национален интерес. Според мен понятието национален интерес е легитимно понятие в политиката. Съществува обаче една вече почти школа в правенето на международна политика в България, която като че ли отрича това понятие и го приравнява до членството в различни съюзи," каза социологът Първан Симеонов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR. 

"Но Република Северна Македония е вече в НАТО, тоест тя вече е недостъпна и далеч от Русия, а НАТО е военно политически съюз. Европейският съюз обаче е базиран и на ценности. И аз малко се съмнявам, че такава днешна Северна Македония, с цялото ми уважение към тази братска наша страна, е готова да изпълни критериите за тези ценности. Затова за мен е грешно това, което казват някои: “Македония в Европейския съюз, пък после ще му мислим”. Грешно е, първо от българска, и второ - от европейска гледна точка. Защото дебългаризацията на Македония, този своеобразен "възродителен процес", който години и десетилетия наред е текъл там, не е европейски. Да не се спазват договорите не е европейско. И да се търси не добросъседско решение, а лобизъм през чужди столици не е най-европейското поведение. Тоест,  България в момента по-скоро е на европейските позиции и ми се струва, че това трябва да се напомни. Казвам го с хладнокръвието на изследовател, но и с известна емоция на гражданин, защото, признавам си, за мен това е емоционален въпрос, както и за много българи," каза Първан Симеонов в разговор с Милена Милотинова.

"Социологическите проучвания показват огромно за социологията на практика единодушно мнение на българското общество, че първо трябва да бъдат решени въпросите със София и тогава Македония да мисли за Европейския съюз. В България, може би под влияние и на определена част от неправителствения сектор, като че ли малко се смени дебатът. Остави се впечатление, че България нещо трябва да свърши, че България нещо трябва да промени, че България е виновна за случващото се. Не  България трябва да върши работа, а Скопие. И все пак да нека не забравяме - нещата понякога, колкото и сложни да са, са и доста прости. Онзи македонизъм, който е заченат като държавотворна идея в средата на миналия век в Скопие, по същността си няма какъв друг да е, освен антибългарски. И той почива на неправда. Влизането в Европейския съюз на Македония или дори началото на преговори на такава Македония, ще бъде опит за европейско изпиране на една неправда, а това е недопустимо", казва Първан Симеонов.

На въпрос на водещата как ще се отрази една отстъпка или макар и частична промяна в нашата позиция на отношението на обществото към политически партии и властта като цяло, социологът отговори: 

"Не ми се струва, че това ще донесе позитив, даже ми се струва че ще донесе сериозен негатив. Трябва да си дадем сметка, че един подобен акт може да има историческо значение. Той се вписва в столетна традиция на българската политика спрямо Македония или отсъствието на българска политика спрямо Македония. В този смисъл това е доста сериозен тест за жизнеността на всяка власт и жизнеността на България като субект. Идват моменти, който трябва да си субектен и няма друг начин," каза Симеонов. "Българската позиция може малко да мръдне - ето, България постави акцент върху неспазването на копенхагенските критерии, че това е вече европейски въпрос - т.е. преведе нашата позиция на брюкселски език. Но генерално да кажем: тази история не е важна, важна е ЖП линията.... Това е наивност и ще ви кажа защо. Точно в днешният свят ясно си проличава, че колкото и хубави да са мрежите, клубовете, организациите, добросъседството, братството и приятелството, по-важно от авторитета и, с извинение - казано на политически език - силата, няма. Точно нашето десетилетия ни показа с колко илюзии се разделихме. Така авторитет и сила понякога помага повече от усмивка и мекота. Политически нецелесъобразно е в момента България да дава задна. Когато се взел решение - отстоявай го. И това решение върши работа, защото предизвика разговори в Скопие, които иначе нямаше как да се състоят."

На въпрос дали трябва българският премиер Кирил Петков пръв да отиде в РСМ или трябва да се изчака новият премиер на РСМ първо да дойде у нас, Първан Симеонов отговори: 

"Аз не съм специалист, но някак ми е по-логично новият премиер на РС Македония да дойде тук, вместо новият български премиер да отиде там."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК