Велев: Ако енергетиката върне част от надвзетото, ще останат стотици милиони печалби

Разговорите с държавата продължават на техническо ниво, уточни председателят на АИКБ

06.01.2022 | 21:36 Редактор: Жаклина Иванова

Съпричастна ли е държавата с тежестта на бизнеса и на бита заради цените на тока и газа?

"Не искаме държавата да носи риск. Компенсациите се следват от тези, които са надвзели сметките за ток. В енергетиката ще има, при всяка една от хипотезите, при всяка една от цените през следващите 3 месеца, свръхпечалби в много по-голяма степен, отколкото са предложените от нас компенсации", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, ако енергетиката върне част от надвзетото, ще останат в нея допълнителни стотици милиони печалби само за първото тримесечие.

"Предприятията ще бъдат компенсирани. Ще бъде възстановена добавената стойност, която хората са произвели, а им е иззета с високите сметки за ток", посочи Васил Велев.

Разговорите с държавата продължават на техническо ниво, уточни той.

"Когато стигнем до конкретните сметки, верифицирани от държавни органи, има по-голяма вероятност нашето предложение да бъде прието. Искаме 75% от горницата над 185 лв. При 119 лв. цена по мораториум и при 90 лв. цена за миналата година", изтъкна председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

"75-те процента не са под въпрос. Под въпрос е дали ще има таван на компенсацията, защото ако има таван и той е нисък, всъщност тези 75% се обезсмислят, защото влиза в действие таванът, който е много по-нисък", обясни гостът в студиото.

Колкото по-скъп е токът в Европа, толкова по-големи са печалбите на България и на българската енергетика, каза Велев.

"Предложихме да е функция цената на борсата, а не фиксирана сума. За декември ще бъде 129, а за януари, февруари и март трябва да е функция на цената на борсата, така че бизнесът да може да си прави сметка като приема поръчки, дава оферти - да калкулира съответното ниво на цените на енергията след компенсациите", посочи събеседникът.

Велев информира, че заради високата цена на тока има затворени бизнеси с ограничена дейност, както и предприятия, които са освободили работници.

"При една справедлива компенсация бихме имали обратното - ръст в икономиката, ръст в продажбите, назначаване на работници, повишаване на заплатите и потискане на инфлацията. Образуващият инфлацията елемент е високата цена на електроенергия", заяви той.

Ако има справедливо компенсиране на цената на електроенергията, има възможност инфлацията да намалява, завърши Велев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК