Терасата на Пламен Георгиев беше "черешката" на скандалите около името му

Той е първият сменен дипломат от новия кабинет

05.01.2022 | 17:36 Редактор: Искра Ангелова

Правителството отзовава Пламен Георгиев като консул на България във Валенсия. Това обяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното, първо за годината, правителствено заседание. Георгиев беше назначен на този пост след скандала с незаконната тераса на жилището му.

Пламен Георгиев е първият сменен дипломат от новия кабинет. С неговото отзоваване обаче се поставя началото на нов подход. 

"Оттук нататък политически назначения, и назначения, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, особено в МВНР, ще се приключва. Хора като Пламен Георгиев, който беше назначен изцяло по политически причини във Валенсия, Испания, аз предлагам днес, колеги да го отзовем, и това да бъде символът, че този тип политически назначения няма да са методът и начинът, по който нещата ще се случват", заяви премиерът Кирил Петков.

Пред Bulgaria ON AIR Пламен Георгиев коментира уволнението си така: "Засегнал съм много интереси, очевидно на тези хора, на които засегнах интересите, сега са овластени и ме отзовават. Не е нещо неочаквано. Тук съм си вършил много съвестно работата, в едно от най- натоварените представителства на България в чужбина."

Кариерата на Пламен Георгиев е белязана от няколко скандала. През 2018 застава на чело на антикоруционната комисия. Само година по-късно, покрай скандала с евтините апартаменти на властта, се оказа, че и Георгиев е пропуснал да декларира 186 кв.м от тази тераса. 

По това време на нея се излиза само от апратамента на Георгиев и има сауна и барбекю. Прокуратата се заема със случая, а Георгиев е изпратен в отпуск. 

"Аршинът трябва да е един и същ – или оставка, или дълъг отпуск, докато мине проверката! Тя да бъде максимално прозрачна", коментира през април 2019 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Четири месеца по-късно Пламен Георгиев подава оставка. Тогава той заяви, че решението е лично и не е продиктувано от думите на Борисов. През този период, твърди самият той, имало заплахи за живота му. 

"По незнайни причини общината не е излязла с никакво решение и в един момент, в който председателя на комисията си купува жилище с кредит, стана националния проблем на тази държава". Това са думите на Пламен Георгиев от 31 юли 2019 г.

Междувременно започва сам да разрушава постройките на терасата си. Решава да се върне на работа в прокуратурата, а ВСС прекратява отпуска си, за да гласува назначението му. Само 4 по-късно изненадващо е назначен за консул във Валенсия.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Математик
преди 2 години
Интересно, човекът имал една тераса , която можели всички да ползват, а дебелосерецът Рашков има 12 клозета само в една от 19 -те си резиденции !!!! И няма санкция за тези клозети, но.,.....за тераста -има !!! Животът тръгна по Радевски - към блатото ! Поне да бяха раздали шнорхелите , та да има как да далдисваме в блатото. Сигнализирай за неуместен коментар