Коледните лампички предизвикват пожари - как да изберем безопасна украса

Трябва да имат трансформатор и да са на 12 волта, съветва Светозар Христов

27.12.2021 | 18:35 Редактор: Тодор Петров

Точно на Коледа трима души починаха в пожар в дома им в село Торос. Една от версиите на разследващите е, че пламъците са избухнали заради светещата украса по фасадата на къщата. 

"Възможно е, защото някои от коледните лампички не са на 12 волта, а са на 220. При късо съединение е възможно да подпалят, ако са в близък допир с някаква горима част като дърво или някаква друга материя, или гирлянди", каза пиротехникът Светозар Христов. 

Когато избираме светеща коледна украса е нужно задължително да проверим дали има трансформатор, който да ни предпазва от високото напрежение. 

"Има такива, които минават през трансформаторче и са на 12 волта. Там е безопасно. Дори нещо да стане, там няма такова силно напрежение, което да направи голяма искра и да подпали нещо. Всички, които са с трансформаторче, а не директно на кабел, с щепсел, значи са на нисък волтаж. Точно това трансформаторче преобразува ток от 220 волта на 12 волта и става по-безопасно", обясни Христов.

Друга предпоставка за инциденти с пиротехнически средства е ако не се използват по предназначение. 

Близките на загиналите при пожара не искат да повярват, че лампичките са причината, довела до огнения Ад. Самата къща, по думите им, е била като буре с барут, защото са се отоплявали на печка с дърва, а стените са били с дървена облицовка. 

"За мен не е коледната украса. За мен е нещо по инсталацията", смята Юлиян Атанасов. 

Според експерти по-големият процент от некачествената пиротехника идва от Китай. Затова съветват да пазаруваме само от лицензирани магазини, а не от сергии.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бМ
преди 2 години
Човекът е прав,но никой вече не продава лампички,захранвани през трансформатор. вече всичко е със статични захранвания ! Сигнализирай за неуместен коментар