Проф. Панайотов: Опасно е политизирането на главния прокурор

Кадровите промени трябва да са последната стъпка на качествената съдебна реформа, изтъкна юристът

21.12.2021 | 21:49 Редактор: Здравко Черкезов

"За да се направи качествена съдебна реформа, е необходимо да се мине през няколко етапа. Първият е да се направи анализ и оценка кои са дефицитите в наказателното, гражданското и административното правораздаване. Едва когато се идентифицират те, е възможно да се види дали преодоляването им предполага законови промени. На трето място е да се поставят кадровите въпроси в случай, че онези, които би трябвало да реализират тези усъвършенствания в законодателството, не могат да го сторят, поради което се налага съответната кадрова промяната", посочи юристът и бивш вицепремиер проф. Пламен Панайотов в предаването "Денят ON AIR".

Той не коментира по същество предложените кадрови промени във Висшия съдебен съвет и КПКОНПИ, но обърна внимание на предложението да се закрие специализираното правосъдие.

"Това крие рискове, но аз лично не съм привърженик на такова специализирано правосъдие. Специализация е необходима и в правораздаването, но то не трябва да е само при организираната престъпност – нужна е при административното и гражданското правораздаване", заяви бившият вицепремиер пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Панайотов, законовите промени трябва да бъдат съобразени с обществените интереси – да не се поставя под съмнение приключването на делата, водени в Специализирания съд, както и да се избегне понижението на юристите, които работят в Специализираните съд и прокуратура –  да получат адекватни длъжности, без да се засягат възнагражденията им.

"Рисковете са много големи", каза проф. Панайотов относно политизирането на прокуратурата с избора на главен прокурор. Той даде пример с Полша, където прокуратурата е извън съдебната власт, а министърът на правосъдието е едновременно и главен прокурор.

"Същият в Полша се оказа, че контролира и назначенията в тамошния върховен съд. Колегите от Полша се молеха на Господ поне президентът да контролира тези назначения. Много е важно, когато се прави предложение, да се анализират и последиците, до което това ще доведе", категоричен бе юристът.

Според него в сегашната съдебна система има заложени механизми на контрол на прокуратурата, като основните актове на прокуратурата са на практика атакуеми в съда.

Адекватно предложение е и част от отказите за образуване на досъдебно производство да подлежат на съдебен контрол, смята проф. Панайотов.

Бившият вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски коментира накратко и политическите перспективи на "Продължаваме промяната" на фона на следващите местни избори: "Осъществяването на промяната зависи от финансови и солидни структури. Местните избори са решаващи за всяка политическа формация".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Кои искат оставката на Главният прокурор .... ??? Мафията в България с главно действащо лице - радев ...Защо ...?? Защото както виждаме в отбора на президента са само агенти на ДС , т.е. всички плачат за лустрация и съдебна отговорност за действията си спрямо България ... Всички тези се отчитат на шефовете си в Москва .. А, Главният прокурор много ги "обича" изменниците ... Вмомента когато му падне имунитета лицето радев отива в прокуратурата . Това са големите страхове на лявото пространство Сигнализирай за неуместен коментар