Близо 194 хил. работници ще са нужни през 2022 г., търсят се строители, счетоводители

Има недостиг на кадри при шивачите, машинните оператори, озеленяването

17.12.2021 | 16:26 Редактор: Ваня Кузманова
Близо 194 хил. работници ще са нужни през 2022 г., търсят се строители, счетоводители

От 193 792 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления ще има нужда българският бизнес през следващите 12 месеца. Това показват резултатите от приключилото второ за 2021 г. национално представително анкетно проучване сред активните работодатели в България за потребностите им от работна сила в краткосрочен план.

В него се включиха 4 325 работодатели при близо 395 хиляди активни предприятия по данни на НСИ, информират от Агенцията по заетостта. По икономическа дейност най-много са участвалите работодатели от сектор "Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство" - 37,0%, следвани от секторите "Индустрия" и "Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" - с по 14,6%.

Най-голям е делът на фирмите в големите индустриални центрове - София-град, Пловдив, Варна, Бургас, а най-малък - в областите Видин, Силистра, Търговище и Разград.

Според резултатите от проучването 46 924 работодатели имат намерение да наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването от година по-рано – през септември 2020 г., техният брой се е свил с 14,5%.

През следващите 12 месеца работодателите ще имат нужда от 108 487 специалисти с квалификация. Най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители.

От други 43 710 специалисти с правоспособност или висше образование ще се нуждае българският бизнес. Най-търсените професии ще са: медицински сестри, шофьори, учители, лекари, строителни инженери, ИКТ специалисти. В сравнение с година по-рано броят на търсените висшисти се е свил с 2,4%.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК