Приютът за бездомни хора в Русе се нуждае от помощ

Набират се дарения за основни хранителни продукти като месо, за което бюджетът не достига

16.12.2021 | 19:33 Редактор: Здравко Черкезов

В навечерието на празниците приютът за бездомни хора в Русе набира дарения. Нужни са основни хранителни продукти като месо, за което бюджетът не достига.

Васил Иванов е в приюта от 2 години. Той има неврологично заболяване, което се развива много бързо и се налага да се придвижва с инвалидна количка.

"Останах на улицата доста време, премръзнах един ден, една нощ преспах пред болницата. Забеляза ме от охраната и се обадиха тука, приеха ме, това беше 5 ноември преди 2 години", спомня си той.

Мъжът е работил като шофьор на Спешна помощ. Сега не получава пенсия, няма осигуровки и не получава лекарства. Сега му подготвят документи за кандидатстване пред ТЕЛК. 

"Направих генерално пълномощно на сина си и той изпродал каквото имаше и останах без никакви доходи. Извадил и смъртен акт, че съм умрял, по-лесно да продаде каквото може", разказа Васил.

Към момента в приюта са настанени 39  души при капацитет 60. Очаква се когато температурите паднат, да дойдат още хора.

"Като цяло финансирането задоволява основните потребности, но това, за което бих искал да поговорим, е, че ще е хубаво да включим и неща, които са над базисните потребности. Евентуално пакетирани сладки, неща които са извън техния дневен порцион, някакво месо е добре дошло", обясни управителят на "Център за временно настаняване" в Русе Георги Михов.

Всичко, които могат и искат да дарят, мога да се свържат директно с управителя на приюта за повече информация.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК