5 г. след Ада в Хитрино - щетите са възстановени, спомените не избледняват

7 души загинаха, 30 бяха ранени при взрива на цистерни на гарата

10.12.2021 | 19:25 Редактор: Елеонора Танева

На днешната дата преди 5 години се случва една от най-големите железопътни трагедии в новата ни история. Тихата и студената декемврийска сутрин в шуменското село Хитрино беше проглушена от мощен взрив. 

Част от товарна композиция на "Булмаркет" с 22 цистерни с пропилен и 4 с пропан - бутан излизат от релсите. В катастрофата няколко цистерни са пробити, въглени от неизгаснала печка предизвикаха експлозия. Ударната вълна разруши десетки къщи. 7 души загубиха живота си, 30 бяха ранени. Десетки домове бяха разрушени.

"Не мога да забравя това, което се случи. Взривът ме вдигна 1,20 - 1.30 м от леглото. Паднаха керемиди отгоре ми и цялата конструкция на тавана. Стъклата се изпочупиха", разказа за преживения ужас жител на селото. 

5 години по-късно материалните щети в Хитрино са заличени, но не и тези в съзнанието на жителите. 

"Много е трудно да забрави човек това, което е преживял, което преживя цялото село. Казват разпятие има, на Хитрино разпятието беше на 10 декември", сподели мъж, оцелял след взрива. 

С дарения от цялата страна бяха възстановени десетки къщи.

"Помощта на хората за нас беше много важна. Цяла България беше съпричастна с нас, с всичките тези усилия направихме едно показно възстановяване на Хитрино", каза кметът Нурадин Исмаил. 

След като миризмата на пропилен и изгоряло вече я няма, замириса на корупция.

"Казаха вземи фактурата ние ще плащаме. И търсим днес кмет - не можем да намерим. Предния ден пак не го намерихме. И още продължава тази фирма да минава с бясна скорост тук, няма ли кой да ги озапти тези хора?", питат местните.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК