Пожарникари дариха пари за сестри, останали сираци след ужаса в Хитрино

Четири години по-късно Рейханя вече е висшист, а сестра ѝ учи в гимназия

16.12.2020 | 14:05 Редактор: Юлия Христова

Дарение за две сестри, останали сираци след трагедията в Хитрино. Пожарникари от Шумен за четвърта година отделиха от заплатите си, за да помогнат на момичетата, изгубили родителите си при взрива през 2016 г. Тогава експлозията отне седем живота и разруши половината село.

На 10 декември 2016 г. сестрите Рейхан и Севги загубиха и двамата си родители, които бяха затрупани под руините на собствения им дом в Хитрино. Двете момичета са спасени само заради бързата намеса на пожарникарите.  

"Те бяха нашите спасители, те бяха част, от това което се случи от Хитрино. Те изживяха това и спасиха много хора и сме благодарни на това, че спасиха хората и бяха част от това. Те го изживяха заедно с нас - каквото се случи и съм много благодарна, че има добри хора като тях", сподели Рейханя Акиф. 

Четири години по-късно тя вече е висшист, а сестра ѝ учи в гимназия. А пожарникарите от Шумен си спомнят деня на трагедията и казват, че всички заедно са решили да подкрепят сираците.

"Смяната, която днес е на работа, тя се отзова първа, те са ги извадили - ние, за съжаление, присъствахме при ваденето на майка им и баща им, Бог да ги прости хората. Решихме с колеги да направим тази инициатива да помагаме на децата, живот и здраве, докато Севги навърши пълнолетие - да може да им помогнем да посрещат празниците както трябва", каза Мирослав Желязков, началник Сектор "Пожарогасене“ – РДПБЗН-Шумен. 

Рейханя и Севги сега живеят заедно в новата къща, построена на мястото на разрушения им роден дом, а жестът на пожарникарите им дава надежда, че докато има хора като тях, всеки в нужда ще намери подкрепа.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК