Отложиха делото "Хитрино" заради съмнение за пристрастност

От защитата на машинистите поискаха оправдателни присъди по делото

25.01.2021 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Съмнения за пристрастност на вещите лица отложиха делото за експлозията край Хитрино през 2016 г., която взе 7 жертви. Защитата на подсъдимите машинисти поиска нова експертиза, а частното обвинение - отвод на целия състав на съда.

Адвокатите на подсъдимите поискаха назначаване на допълнителни съдебно-технически експертизи, които да бъдат извършени от вещи лица, извън територията на страната. Те изразиха съмнение за обвързаност на четирима от експертите с Националната компания "Железопътна инфраструктура", тъй като са преподаватели във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".


 
"Причината за събитието, че машинистите не са спазвали знаците, ние смятаме, че не е необходимо да бъдат назначавани нови вещи лица, а да бъдат изслушани същите, които направиха колективен отговор, че причината е високата скорост", каза адвокатът на частните обвинители Николай Димитров.

От защитата на машинистите поискаха оправдателни присъди по делото, а близките на загиналите в инцидента настояват за максимална присъда за двамата машинисти. Към злополучния ден се върна един от пострадалите - Николай Стойков. 

"Бях вкъщи по време на взрива. Отгоре ми паднаха мазилки, керемиди, едва ме измъкнаха. Бях 3 месеца в Кризисния център. Когато излязох, намерих само една обувка и един гумен цървул. С това излязох от вкъщи", сподели той.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК