Вежди Рашидов с юбилейна изложба: Изкуството е вечно, а животът е кратък

"Равносметката за 70 години – хубаво е да е с приятели", сподели скулпторът

10.12.2021 | 14:07 Редактор: Здравко Черкезов

С 11 творби на големи български артисти скулпторът Вежди Рашидов отбелязва 70-ата си годишнина. Казва, че не е живял напразно, щом има за приятели такива художници. 

"Равносметката за 70 години – хубаво е да е с приятели. Но за щастие, хората, с които живях, се реализираха като едни от най-големите имена в българската култура. Много сериозни имена, много големи. Една част не са между живите, но ги нося в паметта и друга част са живи и здрави още и се радвам отново да седнем всички, заедно на една маса. Както се казва – да се преброим", каза скулпторът и бивш министър на културата.

Някои от творците, които изложбата в арт галерия "Вежди" събира, вече не са сред живите. 

"Животът е такъв. Ние всички оставяме по едно малко белегче от нас във времето. Затова казвам, че изкуството е вечно, защото, лека им пръст, Георги Божилов, Светлин Русев, Атанас Яранов са автори, които си отидоха от този свят, но както виждате, ги има. Те са сред нас, те са частица от нас, това е паметта. Затова хората казват, че изкуството е вечно, а животът е кратък", отбеляза Рашидов. 

На 70 години той е щастлив с приятелите, които има, но споделя, че е опитал и от солта на живота. 

"Аз леко съм притеснен. То не е трагично, то е жалко. Нашето поле е поле на завист, там трудно се ражда онова, което искам да е част от света. Не може непрекъснато някой да те дърпа надолу и ти да искаш да си световен", смята скулпторът.

Трудно е обаче да си представим живота без сол. Точно затова Рашидов е решил да даде шанс на млади български творци, като включи техни творби в предстоящи изложби. Но не очаква благодарност. 

"Истина е, че 70 години е един голям живот. Само за 70-годишнината си получих поздравления и награди от 3-4 държави. Познайте от своята колко – ако нулата е нещо, сложете две нули", сподели той.

Изложбата може да бъде посетена в следващия месец и половина в най-новото галерийно пространство в София – Арт галерия Вежди.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК