Сани Жекова откри с гордост и вълнение изложба с картини на прадядо си

Проф. Панайот Панайотов е един от най-емблематичните художници у нас

02.11.2021 | 19:40 Редактор: Жаклина Иванова

Най-добрата българка в сноуборда - Александра Жекова, откри изложба с картини на своя прадядо - известният от близкото минало художник - проф. Панайот Панайотов. Експозицията е ретроспективна и е първата в столицата след 30-годишна пауза.

За Александра Жекова да си част от семейство на творци е привилегия, която не всеки може да изпита. Не познава дядо си, защото е починал година преди тя да се роди, но живее с неговото творчество и до днес. И с гордост разказва за неговото изкуство.

"Портрети основно на хора, които са част от семейството, които са много скъпи за нас. Много харесвам и пейзажите, които моят прадядо е създал, защото ние в днешно време не можем да видим тази природа в този ѝ вид. Той е обожавал Созопол и много от пейзажите ги е рисувал там. А вече всички знаем колко много се промени нашето крайбрежие и тази красива природа по-трудно може да се види", сподели Александра Жекова.

Проф. Панайот Панайотов е един от най-емблематичните художници по времето на социализма. Популярен е с живописните си портрети, които прави на президенти, генерали и висши духовници. Сред най-известните му творби е портрет на патриарх Максим.

В откритата ретроспективна експозиция са включени и много негови пейзажи и натюрморти. Това са 50 картини, ценни за семейството, разказва първородният син на художника Михаил Михалев. Много от тях той помни от детството си.

"По този начин ние искаме да покажем на софийската публика и културна общественост един малко забравен художник, който заслужава това място в тази красива галерия", каза той.

Творби на Панайот Панайотов са притежание на галерии и колекции в Италия, Германия, Англия, Швеция, САЩ, Русия, Индия. Изложбата може да бъде разгледана в галерия "VIVACOM Art Hall" до 6 ноември.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК