България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Песента на дървото": Изложба ни връща назад във времето

"Посетителите могат да видят редица дървени инструменти, използвани в нашата страна", каза Васил Макаринов

04.10.2021 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

От 1 октомври в Националния политехнически музей гостува изложбата "Песента на дървото". Тя е подготвена от екипа на Регионалния етнографски музей в Пловдив.

"Посетителите могат да видят редица дървени инструменти, използвани в нашата страна. Това са традиционни български инструменти като гайди, кларинети, гъдулки, всякакъв вид свирки. Тя включва и инструменти, които не са съвсем български, но по някаква причина са навлезли територия", каза уредникът в Националния политехнически музей Васил Макаринов в ефира на "България сутрин".

Инструментите представят периода от края на 19 век - времето около Освобождението на България.

"Времето, в което България започва да се открехва към западната музика. След това са и първите музиканти, които идват със западна школовка и носят онази култура. Освен националните ни инструменти, това включва и практиката да започнат да се изпълняват композиции, които са характерни за класическата музика", добави Макаринов.

От думите му стана ясно, че повечето инструменти, които са изложени, са от пловдивския край.

"Традиционното българско хоро до 19 век се изпълнява с акомпанимент на гайда, а след това започва да се изпълнява с цигулка и кларинет. Но освен към традициите, интересът е и към автентичното", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Изложбата ще продължи до март месец 2022 година, всеки ден от 09:00 до 17:00 ч.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК