Домът на изкуството на Вежди Рашидов: Откри галерия на свое име

В първата експозиция той показва 30 свои творби

02.10.2021 | 14:55 Редактор: Искра Ангелова

Ново пространство за изкуство отвори врати в София. В своята арт галерия известният скулптор, политик и общественик Вежди Рашидов представя както свои, така и творби на именити български и чуждестранни артисти.

Далеч от светския шум и суета, арт галерия Вежди е новото място за почитателите на изкуството. В него живопис, скулптура и графика ще излагат утвърдени имена в българското изкуство с подчертан характер.

"За мен е важно тази галерия да показва големи имена. Паметта трябва да носим, къса ни е паметта", сподели Рашидов.

В първата експозиция 30 свои творби показва самият той – акварели и скулптори, разкриващи малка част от душата на големия творец. Всички те са внимателно подбрани и наситени с много спомени. 

"Нарочно показах малко неща от периода, когато бях болен. Беше ми забранено да правя скулптури", допълни той.

А Вежди Рашидов определи изложбата си като завръщане към живота. 

"Завръщане към живота, защото като живее човек втори живот, по друг начин започва да гледа към самия живот и мисленето, разликата е голяма", категоричен е Вежди Рашидов.

Арт галерията е по идея на съпругата му и подарък за 70-годишния му юбилей. 

"Това и да съм го мечтал, нямаше да бъде толкова голямо, това е изключително добър подарък, човек да има свои води и свое пространство", добави той.

Рашидов признава, че изкуството е това, което го спасява в трудни моменти и му дава сила да продължи напред. И е категоричен – един живот не е достатъчен, за да постигне всичко.

"Нищо не стига за живия човек, не само за твореца, ние не се пенсионираме, а умираме до стативите си и то не за друго, защото това е един червей, който умира заедно с нас, то те ръчка, тази чувствителност", каза още скулпторът.

Безкраен талант и пример за подражание – такъв е Вежди Рашидпв за своите приятели и близки.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК