Лъч надежда: "Българската Коледа" помага за прохождането на Константин

Над 1,8 млн. лева е събрало миналогодишното 18-о издание

09.12.2021 | 14:09 Редактор: Тодор Петров

Повече от 1,8 млн. лева е събрало миналогодишното 18-о издание на "Българската Коледа". Средствата ще бъдат дадени за подкрепа на децата, нуждаещи се от рехабилитация и интензивно лечение, както и за осигуряване на апаратура за лечебните заведения в страната. 

"Българската Коледа" ще помогне и на Константин за продължаване на рехабилитациите за неговото прохождане. 4-годишните близнаци Константин и Мими се раждат преждевременно в 25-а гестанционна седмица. 

"Мими вече е заедно със своите връстници, развива се напълно нормално. Братчето ѝ вече върви в по-добра насока. Почти е проходил, има ретинопатия и на двете очички, като с течение на времето се надяваме едното оченце да го спасим и да потръгнат на добре нещата", разказа майката Костадинка Тодорова. 

Малкият Константин е диагностициран с ретинопатия в пети стадий. 

"Той седя 3 месеца и половина в кувьоз, тя 4 месеца и половина. В случая при него най-вероятно очичките са били по-слабият орган и затова е получил по-голямото увреждане", сподели Костадинка Тодорова.  

Семейството започва рехабилитации веднага след като детето е изписано от болницата. Рехабилитациите са всяка седмица, по пет дни, по два пъти на ден. 

Вече 3 години семейството успява само да плаща за процедурите. Решават да се обърнат за помощ към "Българската Коледа" за подпомагане на рехабилитациите на Константин. 

"Чисто финансово ще ни помогне. Сумата ще бъде изцяло използвана за рехабилитацията на Константин, тъй като му предстои в рамките на месец да проходи напълно самостоятелно и това ще бъде за нас едно голямо облекчение", посочи майката на момченцето.  

Чрез 18-ото издание на "Българската Коледа" са подпомогнати 500 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация. В процес на доставка е медицинска апаратура за 27 болници. През идната година инициативата ще се провежда под надслов "Дари надежда на дете в беда".

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК