Цветанов: Губим милиарди от Европа, необходима е реформа в МВР

Криминогенният фактор ще се засилва, смята бившият вътрешен министър

07.12.2021 | 21:33 Редактор: Тодор Петров

Защо правителството на Борисов и служебният кабинет не успяха да внесат навреме Плана за възстановяване и устойчивост? Ако не бъде одобрен от ЕК до 31 декември, това означава, че сме се лишили да вкараме в българската икономика от 1,6 млрд. лева. Има още един проблем - кабинетът на Борисов и служебният кабинет не успяха да подпишат споразумение с ЕК за новия финансов програмен период, който започна да тече на 1 януари 2021 г. Губим милиарди.

Това заяви лидерът на "Републиканци за България" и бивш вътрешен министър - Цветан Цветанов, в студиото на предаването "Денят ON AIR".

От "Демократична България" споделиха притесненията си от назначенията в силовите министерства. Цветанов посочи, че вътрешният министър Бойко Рашков е имал ангажимент към сигурността по време на изборите и било важно, че успешно е противодействано на купения и контролиран вот.

Според него трябва да се търси трансформация на методите и способите на работа в МВР.

"В системата на МВР липсва хоризонт за бъдещето. Криминогенният фактор ще се засилва. Липсват всякакви съвместни операция с партньорски служби", алармира бившият вътрешен министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за пръв път имаме правителство с мандатоносител партия, която има подкрепата на около 650 хил. гласа. Много е малко, за да имаш тежест в реформите, които заявяваш, смята Цветанов.

"Процесът на политическо ухажване между четирите партии преминава в носене на отговорност. Ревизията е желание и намерение. Много е важно какъв информационен поток е влизал в службите. Важно е да се отговори защо в последните години никой от специалните служби не говореше за зависимостта, която страната ни увеличава с изграждането на "Турски поток", коментира още той.

Бившият втори в ГЕРБ е на мнение, че държавната администрация трябва да бъде съкратена, но само при готов алтернативен вариант с електронно управление. 

"Днес можете да си извадите свидетелство за съдимост по същия начин както беше преди 10 г. Представителите на четворната коалиция в електронното управление са хора, които 2014-1015 г. бяха в кабинетите на тогавашните министри от кабинета "Борисов". Парите потъват по начина, по който се изразходват", обясни Цветанов.

"Най-подготвен за министър в бъдещия кабинет ще бъде Стефан Янев. Като министър на отбраната ще бъде в свои води", отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК