30 000 чиновници остават в историята - как ще се отрази това на държавата?

"Ние намаляваме с 50 000 на година, а администрацията расте", заявиха от АИКБ

07.12.2021 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

30 000 чиновници ще бъдат съкратени до края на следващата година. Предложението е на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

То вече има подкрепа от страна на БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". По сметки на Василев обаче, чиновниците в страната са 250 000 души, а официалните данни на НСИ за централната и териториална администрация сочат друго - близо 99 000 души.

Според работодателските организации орязването на щатовете даже е закъсняло.

"Ние сме на първо място по брой чиновници на глава от населението. Ние намаляваме с 50 000 на година, а администрацията расте", каза Добрин Иванов от АИКБ.

Според работодателската организация няма да има ръст на безработицата, ако идеята бъде осъществена. 

"Безработицата е на рекордно ниско ниво. Освободените служители много лесно и бързо ще намерят работа в частния сектор", подчерта Иванов.

Не на това мнение са синдикатите. Според тях в пространството са хвърлени числа без анализи, а на места има остър недостиг. 

"Инспекторите, които следят за трудовото законодателство в страната, са 400, а фирмите са над 400 000. Няма кой да отиде на място и да проверява", заяви икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

"30 000 души са една пета от всички безработни. Някой питал ли ги е тези хора", подчерта Любослав Костов от КНСБ.

Профсъюзите са категорични, че са готови и на протести. Идеята на Асен Василев е да се окрупнят и звена като счетоводство, човешки ресурси, юридически отдел. 

"Например, всяко ведомство има счетоводен модел, което не е необходимо", допълни Добрин Иванов.

От "Демократична България" смятат, че въвеждането на така чаканото електронно управление ще доведе до естествено намаляване на администрацията. 

"Навлизаме в период на икономически растеж. Нищо страшно не виждам в това начинание. Ще дадем твърда подкрепа", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

От ГЕРБ засега се въздържат от коментар.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК