Повишение за най-ниските заплати на чиновниците

За длъжността "старши юрисконсулт“ разликата между най-ниското и най-високото заплащане е близо два пъти

01.02.2021 | 23:05 Редактор: Юлия Христова
Повишение за най-ниските заплати на чиновниците

Повишаване на заплатите на чиновниците от държавната администрация. Това предвиждат промени в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които са пуснати за обществено обсъждане.

Повишението ще бъде за най-ниските заплати на чиновниците. Промяната се прави тъй като във ведомствата има много хора, които работят на една и съща позиция и се справят еднакво със задачите си, но получават различни заплати, става ясно от мотивите. Една от причините за това е по-бавното вдигане на заплатите на дългогодишни служители и желанието да бъдат привлечени качествени кадри с даване на високи заплати на постъпващите на работа в администрацията.

Според анализ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото  имущество (КПКОНПИ) показал, че например, служители на длъжност "главен експерт“ в едно и също административно звено и в една и съща степен получават индивидуални месечни заплати с близо 1200 лв. разлика. Подобни случаи се наблюдават и при служители, назначени на длъжност „главен юрисконсулт“, като разликите са над 900 лв.

За длъжността "старши юрисконсулт“ разликата между най-ниското и най-високото заплащане е близо два пъти. В териториалните дирекции на КПКОНПИ ясно се откроява фактът, че инспектори от едно и също звено в една и съща степен получават възнаграждение с от 400 до 1300 лева разлика.

Директори на  териториална  дирекция  получава  възнаграждение,  което  е почти  еднакво  със заплатите на инспекторите в дирекцията, на които са ръководители и за чиято дейност носят отговорност. Законът за държавния служител, респ. Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, не предвиждат основание за увеличаване на индивидуалните месечни заплати  на  служителите  в  посочените  по-горе  хипотези.  

В  резултат  на  тези  дисбаланси, квалифицирани служители с устойчиво високи оценки на изпълнението се оказват с "изоставащи“ заплати спрямо други служители, включително новоназначени, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК