Ножицата между минимална и средна заплата става все по-малка

Оказва се, че има губещи

07.01.2021 | 15:31 Редактор: Калина Донкова

От началото на 2021 г. минималната работна заплата у нас се увеличи на 650 лв. Досега нейният размер беше 610 лв. Тази промяна влезе в сила въпреки несъгласието на бизнеса, който настояваше минималното заплащане да се замрази на фона на тежката икономическа криза причинена от коронавируса.

Минималният размер на осигурителен доход за самоосигуряващи се ще бъде 650 лв., а максималния осигурителен доход остава 3 хил. лева. Извънредният труд в България може да е до 300 часа годишно, а нощните дежурства трябва да се плащат поне за 1 лев на час.

През новата година работещите в бюджетния сектор ще получат 10 % повече възнаграждения, докато служителите в МВР ще имат 15 % по-висока работна заплата. Най-драстичен ръст във възнагражденията от 30 на сто ще имат работещите на първа линия в борбата срещу Ковид-19.

"По време на платения годишен отпуск работниците не полагат труд, но получават възнаграждение. Целта им е да възстановят работната сила, така че връщайки се на работа да бъдат пълноценни. Логиката е когато се работи по-малко, да не се произвежда и бизнеса да губи. Когато се прави сравняване в благосъстоянието на отделни държави, се взема  показател брутния вътрешен продукт на глава от населението. Когато има почивни дни, не се произвежда брутен вътрешен продукт, съответно този показател намалява и ставаме по-бедни‘‘, това заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Според Иванов сливането на почивни с работни дни не води до трайни вреди за бизнеса, тъй като работниците използват от платения си годишен отпуск, който им се полага по закон.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК