Държавни служители с орязани бонуси заради хоум офиса

Работещите дистанционно в НОИ ще получават по-малко финансово стимулиране

24.11.2020 | 12:35 Редактор: Георги Камарашев
Държавни служители с орязани бонуси заради хоум офиса

Както в началото на пандемията от Ковид-19, някои ведомства пристъпват отново към орязване на паричните бонуси на служителите си, като в случая официалният мотив е пристъпването към хоум офис като мярка срещу разпространението на заразата.

Служителите на НОИ, които работят от дистанция, ще получават по-нисък размер на допълнителното материално стимулиране, става ясно от промени в инструкцията, по която се отчита работа в осигурителния институт от всеки работещ там. В документа е уточнено, че времето за работа от разстояние няма да бъде включено при изчисляването на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати.

В заповед на министъра на здравеопазването проф. Ангелов от октомври се казва, че работният процес се провежда при възможност в дистанционна форма или се установява работно време с променливи граници или работа на смени. Това обаче ще бъде финансово неизгодно за служителите на НОИ, що се отнася до допълнителното възнаграждение, ако предпочетат или им е разпоредено да работят от домовете си.

Затова и заетите в осигурителната система се въздържат да работят от разстояние въпреки притеснението, че могат да се заразят с коронавирус на работните си места. А сред тези, които с риск за здравето си не желаят да работят от дистанция по финансови причини, имало и хора с хронични заболявания, предаде БНР.

В отговор на въпроса кое налага планираната промяна, дали са изпълнени указанията за физическа дистанция между служителите в работните помещения поне от метър и половина и дали има доказателства за това, че дистанционно работещите постигат по-лоши резултати в работата си, от НОИ отвърнали, че биха коментирали темата за работа от дистанция и ДМС-то, след като излезе новата заповед на здравния министър, предвиждаща по-строги ограничения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 година
Не мога да ги мисля и тях Сигнализирай за неуместен коментар