Кой е най-подходящ за министър на земеделието и храните?

Горите задължително трябва да останат към министерството, категоричен е Мехмед Дикме

06.12.2021 | 21:46 Редактор: Елеонора Танева

В разгара на преговорите за съставяне на правителство вече има чернова на проектокабинета. В него за министър на земеделието и храните се спряга името на втория секретар на Изпълнителното бюро на БСП - Стефан Бурджев. Бившият земеделски министър Мехмед Дикме обаче очаква изненади.

"В България стана практика имената, които се коментират, да се използват за бушони, по които да се стреля. Имена има много. Стефан Бурджев има опит в управлението, кадри на БСП са участвали в управлението на министерството. То е едно от най-тежките", заяви Мехмед Дикме в студиото на "Денят ON AIR".

Според него БСП има достатъчно добри кадри, които могат да управляват Министерството на земеделието и храните.

"Светлана Бъчварова беше зам.-министър, запозната е и може да се справи. Тя е добър кадър, който би могъл да поеме министерството. Но сектор "Земеделие" не може да се управлява на принципа "стани да седна аз", подчерта бившият земеделски министър пред Bulgaria ON AIR. 

Той се обяви категорично против намерението горите да излязат от министерството.

"Мястото на горите си е в Министерството на земеделието. Ако това се промени, ще останат много съмнения, че се изкарват не с цел да бъдат по-добре управлявани, а по-добре ограбвани", категоричен беше Дикме. 

Ексминистърът не подкрепя идеята всички язовири в страната да минат под шапката на земеделското министерство. И е убеден, че има нужда от спешна стратегия за подпомагане на малките земеделци, а не да се търси начин да се ликвидират големите. 

"Трябва закон, с който общински земи да се отдават на малките производители, защото те не могат да бъдат конкуренция на големите земеделци. Важно е кой контролира парите в сектор "Земеделие". Ясно е защо при едни по-лесно стигат парите. Може да се сложи точка на това, но трябва да има ясни правила, а те липсват", коментира Мехмед Дикме. 

Той прогнозира два варианта за бъдещето на правителството "Петков".

"Коалиционната формула може да не е най-добрата, но е вариант за стабилно управление, поне до местните избори след година и половина. Песимистичният вариант е другите партии в опозиция да имат внедрени свои депутати в управляващото мнозинство. Те могат да излязат като независими и да разклатят управлението. Необходима е съдебна реформа. Ако нещата заскърцат там, може да се загуби мнозинството и да се стигне до нови избори", прогнозира Мехмед Дикме. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК