Радев: Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в кризата

"Въпросът за законността и справедливостта е изключително важен за обществото ни", посочи президентът

06.12.2021 | 16:33 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в кризата

Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условия на криза и скъсване с пороците на миналото, както и за формиране на нов тип управление от хора от различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България. Подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 проведе в рамките на конституционната процедура за съставяне на правителство консултации с парламентарната група на "БСП за България".

В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Президентът изрази надежда третият цикъл от консултации за съставяне на правителство тази година да бъде последен и открои ролята на българската левица в този процес.  

"В резултат на порочния управленски модел обществото ни е дълбоко разделено социално и новото управление има нужда от силен социален вектор", посочи държавният глава.

Радев допълни, че очаква социалистическата партия да даде своя принос постигнатото от служебните правителства да бъде продължено, съобщиха от пресцентъра на президента.

Въпросът за законността и справедливостта също е изключително важен за обществото ни, подчерта държавния глава, като по думите му проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен.

Председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова увери, че ще бъдат положени всички усилия за съставянето на стабилно правителство и работещ парламент. Тя посочи също така, че проблемът в съдебната система е системен и независимо от това кой е главен прокурор, следва неговите правомощия да бъдат ограничени и да се наложи съдебен контрол върху неговите актове.

Нинова открои и други важни за социалистите приоритети като реформа в здравеопазването, преизчисляване на пенсиите, борба с бедността и повишаването на доходите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК