Сериозни заявки и нови министерства - какво си каза Радев с партийните лидери

От "Продължаваме промяната" дадоха заявка за реформи, от ГЕРБ-СДС – че ще са конструктивна опозиция

06.12.2021 | 13:45 Редактор: Здравко Черкезов

Започнаха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на редовно правителство. Първи на "Дондуков" 2 дойдоха от "Продължаваме промяната", които снощи са предоставили готовото коалиционно споразумение на бъдещите си партньори, като очакват то да бъде подписано до дни. 

Междувременно бившата власт дойде в президентството като опозиция, а от ДПС така и не отговориха на въпроса дали са в подкрепа или опозиция в рамките на новия парламент. Но заявиха, че вероятността за подкрепа "не противоречи на законите на физиката".

С призива за отговорност и заявката за подкрепа от президентската институция държавният глава посрещна първата партия в новия парламент на консултации в "Дондуков" 2. 

"Едно ефективно коалиционно управление може да просъществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличното управление приключи", заяви президентът Румен Радев.

От "Продължаваме промяната" отговориха със заявка за реформи, независимо от шарената коалиция, която се сформира. 

Проблемите на България са толкова големи и наболели, че разликата в идеологическата ориентация между 4-те формации била значима в по-късен момент. България има нужда от магистрали, безопасни язовири, добри доходи, да си върне българите от чужбина, подчерта Кирил Петков.

От полунощ коалиционното споразумение вече е в ръцете на другите три партии. В него са заложени политики, а постовете ще се разпределят през следващите дни.

"Министерството на икономиката (заедно с две други държавни предприятия) ще бъде разделено на две, така че да има едно, което да е на иновациите и растежа, и друго за държавните предприятия. Очакваме да имаме четирима вицепремиери, също така очакваме да имаме две нови министерства", обясни лидерът на "Продължаваме промяната".

Макар и с минимални различия в политиките, между бъдещите партньори няма "червени линии", категорични са от "Продължаваме промяната". 

Консултациите при президента продължиха с бившите управляващи. Те влязоха на "Дондуков" 2 с ясната заявка - ще са конструктивна опозиция. Президентът ги призова да споделят мъдростта си към новите във властта, а от ГЕРБ-СДС отговориха: готови са да помагат

"Обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, ще бъде сочена", отсече председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

На излизане от срещата подчертаха: няма да подкрепят ляволиберално правителство

"Съвсем добронамерено информирахме президента, че понеже според анонсите новото правителство е с "фейс лифт" на служебното, ние ще го държим отговорен", заяви Томислав Дончев.

ДПС също призова за отговорност и диалог между партиите. 

"Минаха трети избори с големи надежди и страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени – социална, финансова, здравна, инфлацията", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Последни на масата на разговори днес ще седнат от БСП.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК