ГЕРБ атакува Кирил Петков: Директорите в ББР взимат огромни заплати

Бившите управляващи го свързаха и с доставчика на машините за изборите

01.12.2021 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Поредни нападки от страна на ГЕРБ към служебния кабинет. Бившите управляващи твърдят, че има огромни заплати в Българската банка за развитие. 

Според тях има и зависимости между банката, Държавната консолидационна компания и фирмата доставчик на машини за изборите. От ГЕРБ обвиниха и бившия министър на икономиката Кирил Петков в непрозрачни договори, чрез които партията му е спечелила вота на 14 ноември.

Според ГЕРБ четиримата директори от борда на Банката за развитие, назначени от Петков, получават общо 100 хил. лева на месец като заплати. През юли тази година съпредседателят на "Продължаваме промяната" уволни всички управители на институцията, а един от мотивите му бяха големите възнаграждения, достигащи до 60 хил. лв. на човек.  

"И ако вие достигнете до заключението, че възнагражденията на новите директори са малко по-ниски от тези на досегашните, това се дължи на простия факт, че новите директори не получават бонуси. А не получават бонуси, защото през разглеждания период банката е на загуба", заяви Любомир Талев. 

"Чакаме ах-ването, но ако някой си помисли, че това разминаване се дължи на популизъм и демагогия – може би аз не бих му опонирал", посочи Георг Георгиев.

От Банката за развитие отговориха, че възнагражденията на сегашното ръководство са наполовина по-ниски спрямо тези на предишното. Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. 

Служебният финансов министър Валери Белчев заяви, че темата не е в неговия ресор, но е категоричен: 

Темата за възнагражденията в държавния сектор започна да става актуална в последните месеци. Няма да крия, че сме обсъждали въпроса, но решението да се направи нова методика за изчисления на тези възнаграждения би трябвало да бъде дело на редовно правителство. 

От ГЕРБ твърдят още, че активите на ББР са по-ниски с почти половин милиард лева в месеците на управление на новото ръководство. От банката отговориха, че кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми.

Бившите управляващи обвиниха ръководството, назначено от лидера на партията победител във вота, че е сключвал договори с адвокатско дружество, свързано с фирмата доставчик на машините за изборите. 

Освен със "Сиела Норма" и Банката за развитие, адвокатското дружество работи и с Държавната консолидационна компания, чийто директор Ваня Караганева беше освободена. 

Антикорупционната комисия започна проверка на действията ѝ, а в писмена позиция до медиите тя самата отрече всички твърдения, че е нанесла загуби на дружеството за над 1,2 млн. лв., като не е плащала задълженията на компанията към НАП, НОИ и други институции.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
3 rate up comment rate down comment 0
Петко Краватаров
преди 2 години
Бъдете проклети , алчни и крадливи Фашисти Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 2 години
Нека краденето започне СЕГА. Сигнализирай за неуместен коментар