Испанската гимназия взе нещата в свои ръце и възстанови присъственото обучение

Учениците от 10 от общо 28 паралелки се върнаха обратно в клас

29.11.2021 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

За първи път от началото на четвъртата Ковид вълна големите ученици от едно от средните училища в София се връщат в час. Испанската гимназия взе в свои ръце възстановяването на присъствения учебен процес. 

От ръководството на училището са разговаряли с частна лаборатория, която да изгради мобилен пункт пред школото, но от МОН не са дали разрешение учениците да се тестват там.

Учениците от 10 от общо 28 паралелки в гимназията се върнаха обратно в клас. Над половината от родителите на децата от 5 до 10 клас са съгласни. 

"Пуснахме една анкета, в която изразиха съгласие за възстановяване. За да бъде върната една паралелка, трябва поне половината от учениците в паралелката да имат "зелен сертификат" или готовност да се тестват 2 пъти седмично", каза заместник-директорът Васил Лозанов. 

Със "зелен сертификат" училищния праг днес отново прекрачва и Меглена Бабева, която е учител по испански език. 

"Отдавна го чакам и се надявам да се случи. Особено в 8 клас това е интензивно преподаване на испански език. Тогава учениците имат най-много часове и започват от нула. Дистанционното обучение в този случай е много тежко и въпреки че ние се справяме чудесно, е много по-добре да сме тук", категорична е тя. 

Учителите ще имат повече работа, защото част от учениците, които не искат да се тестват остават у дома на дистанционно обучение. Има учители, които ще преподават онлайн, има учители, които ще преподават присъствено. 

"Голяма част от колегите всъщност имат смесени часове, т.е. водят някои от часовете си тук и за част от часовете си ще отворят лаптопите и ще се появят във виртуалната класна стая", обясни Лозанов. 

Онлайн продължават и гимназистите от 11 и 12 клас. От училището обясняват обаче, че могат да продължат с тази компромисна организация не повече от две седмици. И се надяват дотогава да са налични обещаните безплатни тестове.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК