Как Испанската гимназия в София върна в класните стаи част от големите ученици

Зам.-директорът Лозанов подчерта, че искат да възстановят учебния процес с бавни, но сигурно крачки

29.11.2021 | 09:02 Редактор: Теодора Патронова

Испанската гимназия "Мигел де Сервантес" в София е едно от първите училища, което реши да върне част от големите ученици в присъствена форма на обучение. Преди да влязат в клас и учителите, и учениците биват проверявани за наличието на сертификат за преболедуване, наличие на антитела или ваксинация. 

"Миналата седмица се появи възможността да направим това нещо. Посъветвахме се със самите ученици и родителите, ползваме се с тяхната подкрепа. Проверихме дали можем да организираме учебния процес по такъв начин. Резултатите от проучването ни показаха, че бихме могли да върнем и част от големите ученици присъствено", обясни зам.-директорът на гимназията Васил Лозанов в "България сутрин"..

Пуснали са анкета, в която ученици и родители са изразили съгласие за възстановяване на паралелка, тъй като в присъствена форма не се връщат всички класове. 

"Дори от класовете, които се връщат в присъствена форма, само част ще бъдат в училище, а другата половина ще продължат онлайн заедно с други съученици от други класове в специално организирани онлайн часове. За удобство на всички уеднаквихме програмата, така че по едно и също време да започват и да приключват часовете, да не става каша и за учителите, и за учениците. Има учители, които ще преподават присъствено и такива, които ще преподават онлайн. Голяма част от колегите имат смесени часове", добави Лозанов пред Bulgaria ON AIR. 

Зам.-директорът обясни и защо няма да се връщат присъствено 11 и 12 клас. 

"При тях има и едно допълнително усложнение - профилираната подготовка. В нея учат смесени групи от различни класове. Това е причината да не се координира подобен процес. Там се събра и по-малка подкрепа от родителите", каза той. 

Лозанов подчерта, че искат да възстановят учебния процес с бавни, но сигурно крачки и да предложат възможно най-безопасния вариант за учителите и учениците.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК