Липсата на "зелени сертификати" и тестове спъва връщането на големите ученици в клас

За малките има осигурени тестове до края на следващата седмица

25.11.2021 | 19:40 Редактор: Теодора Патронова

Тестовете за Ковид-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от I до IV клас, са осигурени до края на следващата седмица, съобщиха от Министерството на образованието.

Част от учениците от V до XII клас в 102 общини вече са се върнали в училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. От вчера е възможно и възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със "зелен сертификат", когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Савина Илиева е 7-и клас и е единствената ваксинирана в паралелката ѝ. Въпреки това, няма да може да се върне в училище от понеделник, тъй като съучениците ѝ са против тестването.

"Предпочитам присъственото, защото е по-лесно и по-забавни неща се случват. Докато онлайн просто седиш пред компютъра и се опитваш да се концентрираш като много неща те разсейват и не е толкова ефикасно, поне за мен", коментира Савина.

В 119 училище "Академик Михаил Арнаудов" 7,5% учениците имат "зелен сертификат", от тях едва 11 на сто са ваксинирани.

Едва ли ще има клас в присъствена форма от понеделник, казва директорът Диян Стаматов.

"Твърде малък процент от учениците изобщо в страната са ваксинирани, в това число и тези, които са тук. Иначе другите елементи по "зеления сертификат" също са проблем, тъй като почти всички преболедували деца не са се доказали с PCR тест, антителата са от съвсем скоро, там процентът е още по-незначителен", поясни той.

В училищата във Велико Търново също е почти невъзможно да се събере паралелка с 50% ученици от прогимназиалния и гимназиален етап, които да са със "зелени сертификати". Така големите ученици ще продължават да учат ротационно.

"При нас имаме 8 ваксинирани ученици, имаме и 13 или 14 преболедували, установено с PCR или антигенен, това е от 1 до 12 клас", каза директорът на СУ "Вела Благоева" във Велико Търново - Ангел Янчев.

А основният проблем за връщане на големите ученици в клас е липсата на тестове, обясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

"Това, което ни трябва, за да пуснем всички ученици е около 1,4 млн. тестове за седмица. С други думи, това, което липсва в момента в страната са тестове, които да бъдат доставени от дистрибуторите", заяви министърът.

Родителите не одобряват "зеления сертификат" за ученици. При доставката на тестовете на малките ученици проблеми засега няма. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК