МОН и МЗ решиха: Със "зелен сертификат" учениците от 5 до 12 клас се връщат в клас

Трябва поне половината от паралелката да са ваксинирани, преболедували или тествани за Ковид-19

24.11.2021 | 19:24 Редактор: Елеонора Танева
МОН и МЗ решиха: Със

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат "зелен сертификат", те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Съвместната заповед е на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването. 

В клас още на 29 ноември могат да се върнат учениците, които имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за Ковид-19, за да бъдат изследвани два пъти в седмицата.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от 5 до 12 клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от 5 до 12 клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието да им предостави безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Писна ми от глупостите ви! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Не може класа да бъде разделен на присъствен и онлайн. Това ще създаде проблем за учителите. Сигнализирай за неуместен коментар