Ученици: Искаме да учим в клас, дори да е с тестове през носа

Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете отпада

19.11.2021 | 17:51 Редактор: Теодора Патронова

Министерството на образованието е осигурило близо 13 милиона лева за тестове и на големите ученици. Тези средства ще стигнат до края на годината - така че учениците от 1 до 12 клас да учат присъствено. Големите ученици ще правят сами тестовете в класните стаи, но принципът на отчитане на резултата ще е по-.различен, в сравнение с този за малките деца. 

Здравното и образователното министерства обсъждат вариант за употребата на друг вид тестове за учениците от гимназиалния етап.

"Вариант, при който да се взема проба от носа. Самите ученици си вземат, и то от началото, тоест, без да се бърка в ноздрата. Това е тест, който може да се прави отново самостоятелно, отново в класните стаи. Търсим вариант да върнем по-големите деца с осигуряване на друг тип тестове", коментира министърът на образованието акад. Николай Денков.

Мартина Пенчева е в 11 клас, учи биология и ще кандидатства медицина.

"Определено на каквато и да е цена, бих се върнала в училище, тъй като целта ми е медицината, а онлайн няма как да се случи", заявява тя.

Кандидатстването по-нататък става много по-трудно. Затова е готова дори сама да си тества, за да бъде в час.

"Не се притеснявам, че ще трябва да си го правя сама, смятам, че ще обяснят на всички как трябва да се случи и всички ще спазваме правилата. Не се притеснявам, че ще излезе положителен, даже смятам, че е по-добре, тъй като ще се открие много по-рано евентуална зараза", каза още Мартина 

В сегашната ситуация обаче, дори и малкото ваксинирани ученици, не могат да учат присъствено. Димана е сред тях и се радва, че няма да ѝ се наложи да се тества.

"Ако си ваксиниран, се спасяваш от това, но иначе бих се радвала много да се върнем в училище, защото материала е много по-трудно да се усвои онлайн. Един вид имам пропуск да не чакам другите, докато се тестват", поясни Димана от 9 клас.

"Тук попадаме в един парадокс, при условие, че и двете ми деца са ваксинирани, които са ученички в 7 и 9 клас, те трябва да са онлайн. Което е страшно затормозяващо", коментира Дидо Илиев – родител.

А идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към момента не може да се каже конкретна дата за завръщането им в клас, защото средства има, но няма достатъчно тестове.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК