За големите ученици ще осигурят друг вид тестове, може и да се ваксинират

Към момента не може да се каже конкретна дата за завръщането им в училище

19.11.2021 | 13:40 Редактор: Жаклина Иванова

Основен проблем за връщането на по-големите ученици в клас е липсата на тестове, поради недостатъчните темпове на доставката им в България. Затова здравното и образователното министерства обсъждат вариант за употребата на друг вид тестове за учениците от гимназиалния етап. 

"Вариант, при който да се взема проба от носа. Самите ученици си вземат, и то от началото, тоест без да се бърка в ноздрата. Това е тест, който може да се прави отново самостоятелно, отново в класните стаи. Търсим вариант да върнем по-големите деца с осигуряване на друг тип тестове", посочи министърът на образованието Николай Денков.

"Говорих с министър Денков да обсъдят дали не е по-правилно големите ученици от 8 до 12 клас да се тестват както възрастните хора. Още повече, че те биха могли и да се ваксинират, разбира се, ваксините са предназначени и за тях", подчерта здравният министър Стойчо Кацаров.

Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада, категоричен беше министър Денков. Към момента не може да се каже конкретна дата за завръщането им в клас, защото средства има, но няма достатъчно тестове.

"До момента са поръчани близо 3 млн. теста. Но от тях са пристигнали в страната в склада в с. Лозен 850 000. В България няма достатъчно тестове от този тип, който родителите предпочитат. Организацията, която сме създали, е като дойдат тестовете, в рамките на 24 часа те са разпределени по училищата. Имаме тестове за 1 до 4 клас до края на следващата седмица. Средства има до коледната ваканция за най-малките", обясни министър Денков.

Връщане на децата в клас без тестове ще стане едва тогава, когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000 души. Така вече е в област Кърджали, която е в "жълтата зона" на разпространение на заразата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Айде още пари за още тетове Сигнализирай за неуместен коментар