Георги Димов: Победа на Герджиков с гласове от Турция щеше да е пълен резил

Бившият ни консул в Одрин призова Гешев да започне проверка за турска намеса в изборите

22.11.2021 | 21:42 Редактор: Здравко Черкезов

"Абстрахирам се от вътрешнополитически прочити, страсти и заклинания. От гледна точка на българо-турския диалог, евентуална победа на втория тур на проф. Анастас Герджиков щеше да представлява пълен резил", заяви бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

Димов заимства от думите на Бойко Борисов, който "фиксира голям резил по отношение на преизбрания за президент Румен Радев". 

"На първия тур, когато изборите бяха 2 в 1, всъщност в Турция се гласуваше за турския кандидат. Ерго, ако бяха дошли достатъчен брой гласове, щяхме да имаме турски президент", изтъкна той.

Бившият ни консул в Одрин припомни редовните парламентарни избори от март 2017 г., когато отново е имало "много силна намеса в нашите вътрешни работи".

"Имаше един министър – Мехмет Мюеззиноглу, който в прав текст агитираше за кого да се гласува на нашите избори. Дори обещаваше на нашите изселници, че ще им разреши да нарушат митническите закони. Замисълът – не нашите избори, а референдумът, след който Турция стана президентска република", обясни Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него причините за турската намеса в изборите на 14 ноември са и икономически – високата инфлация, и политически – спадналата подкрепа за Ердоган.

"Призовавам главния прокурор да си влезе в правомощията и да започне една прокурорска проверка с цел сезиране на нашия съд. Турците са вързани. От една страна имаме нарушения на нашия Изборен кодекс, обаче когато са избори зад граница, влизат и квалифицирани състави от Наказателния кодекс. Става въпрос за престъпления против републиката", обясни събеседникът на Ганиела Ангелова.

По думите му, заповедите за турска намеса в изборите са идвали от "най-високо равнище".

"Направи ми впечатление, че тези грозни сцени не се повториха на втория тур. Очевидно в тази полицейска държава заповедите отгоре се подават – това, което стана на първия тур, е било разпоредено от най-високо равнище. На втория тур е казано – "Стига толкова, да не пресолваме манджата" – заради нашата реакция", смята Георги Димов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК