Според пол, местоживеене, образование и етнос: Кой кого подкрепи на балотажа?

И мъжете, и жените еднакво са подкрепили двамата кандидати

22.11.2021 | 18:43 Редактор: Здравко Черкезов

И мъжете, и жените еднакво са подкрепили двамата кандидати за президент, показва социологията. 

"Това, което прави впечатление при Румен Радев, е, че подкрепата е малко в по-голяма степен при групи с по-благоприятна жизнена перспектива – по-млади хора, хора, които са в по-големите населени места", обясни социологът Първан Симеонов от "Галъп". 

Така се оказва, че живеещите в големите областни градове масово подкрепят Румен Радев. Той е по-предпочитаният кандидат и в по-малките населени места. 

"В по-големите градове активността е по-ниска, защото там са и хората, които са по-колебливи като подкрепа. В по-малко населените райони се гласува твърдо – или БСП, или за ДПС, или за ГЕРБ. В София доскорошният монопол на ГЕРБ е разрушен. Партията е много силна на ниво областни градове, но сега новите формации започват да заемат тази нисша", изтъкна Симеонов. 

От висшистите почти 40% повече са избрали Румен Радев. Президентът обира и предпочитанията на гражданите със средно или основно образование. Християн е студент в 4-ти курс в СУ и гласува за досегашния президент, след като не вижда алтернатива. 

"Не се притеснявам да кажа пред всички, че подкрепих ген. Румен Радев. Точно, защото съм студент в СУ, не подкрепих проф. Герджиков. Той не е готов за този пост, в нашия университет нямаме ни тоалетна хартия, ни топла вода, ни телевизия", сподели студентът Християн Кънев. 

И на този балотаж има преливане на гласове. Около 6% от гласувалите на първи тур за Герджиков тази неделя се избрали Румен Радев. 

"ГЕРБ са отишли изцяло при Герджиков, ДПС са гласували три към едно в полза на професора. Има някаква част, която са гласували за Радев, но самата партия почти не гласува вчера. Редовите привърженици на ДПС са привърженици на Радев. Част от тези хора са с ляв профил", посочи Първан Симеонов. 

Според разпределението по етнос 69% от българите са предпочели Румен Радев. Почти същият е и процентът на ромите, докато две трети от турците са разпознали Анастас Герджиков като техния кандидат.

Вижте повече в репортажа на Петър Стоянов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК