Рашков за проверките в университетите: Дали не е същото, както при магистралата?

Акция на МВР в три държавни университета

19.11.2021 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

Акция на МВР в три държавни университета. Проверяват Софийския, Техническия университет и УНСС. Органите на реда проверяват плащания за ремонти на общежития. Подозират, че пълните суми са превеждани авансово.

През 2020 година МС отпуска близо 70 млн. лв. на 3 държавни университета. Няколко месеца по-късно още 10 милиона лева. Средствата трябва да са насочени за ремонт на общежития. Парите са разпределени за СУ, ТУ и УНСС.

"Миналата година лятото имаше едно постановление от МС за около 100 млн. лв. за всички общежития в страната. Имаше разговори с МОН, имаше разговори със Студентските съвети и бяха определени тези входове, които ще се ремонтират, където има належаща нужда от това нещо", каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

В края на миналата година Министерството на образованието е препоръчало на висшите училища да изготвят така документацията по обществените поръчки, че да предвидят 100% авансово плащане. Аргументът е, че по този начин осигурените пари ще могат да се ползват в рамките на бюджетната година.

Това е и причината за проверката на органите а реда. 

али не е същото, както магистралата. В тези договори няма клауза за "ин хаус", въпреки това - указанието е да се плати авансово. Ако за някой това е нормално, то за службите на МВР това не е нормално", отсече вътрешният министър Бойко Рашков.

От Софийския университет изпратиха писмена позиция в едно изречение - предоставили са информация за изпълнение на мерките за енергийна ефективност, ремонт и обзавеждане във връзка с извършена от полиция проверка. От Техническия университет все още няма коментар.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК