Не се оправдаха прогнозите на социолозите, да видим сметките за балотажа и кабинета

"Галъп интернешънъл" до голяма степен прогнозира с точност резултатите от вота

15.11.2021 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Резултатите от парламентарните избори се разминаха с прогнозите на голяма част от социологическите агенции, но очакванията за президентския вот се оправдаха. 

Първият тур на изборите за президент приключи без изненади, но даде ход на мобилизация за балотажа и залози за подкрепа от партиите към Румен Радев и Анастас Герджиков. 

Третият парламентарен вот доведе до разместване на политическите пластове. След него има не само нови печеливши, но и губещи. Експертите видяха промени на политическата карта и нови лица в 47-ия парламент.

"До 20% от хората решават в последните 3-4 дни, а понякога 10-ина процента решават в последния ден. Тези колебаещи се се обединиха около "Продължаваме промяната". БСП е в много сериозна криза, но без БСП не може", каза социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Резултатът показва, че новите лица привличат част от избирателите на т.нар. партии на промяната и протеста. Голяма част от феновете на Демократична България и Слави Трифонов отидоха при Кирил Петков и Асен Василев, смята изпълнителният директор на "Галъп".

Журналистът Петко Димитров смята, че има сериозно основание да се смята, че "Продължаваме промяната" е свързана с Румен Радев. Ако тази пъпна връв не бъде срязана, "Продължаваме промяната" не я очаква светло бъдеще, нито я чака силно правителство, убеден е той.

Най-очевиден е отливът на избиратели от "Демократична България", смятат анализаторите. А вотът в чужбина и стабилната мобилизация доведоха до подобряване на резултата на ДПС. 

Дали при тази конфигурация е възможно стабилно коалиционно управление обаче, е въпрос на сериозни консултации и преговори.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК