Световните медии: Изненадваща победа на новата антикорупционна партия в България

В Турция регистрираха рекордна избирателна активност, Петков и Василев печелят в Берлин и Ориндж Каунти

15.11.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Рекордна избирателна активност на българите в Турция. В град Чорлу гласувалите са над 8 хиляди души, което е рекордно в сравнение с изборите през юли месец. Най-затруднени са били гласоподавателите с машините заради българския език. 

Журналистът Христофор Караджов е председател на секция в Ориндж Каунти в Южна Калифорния. Казва, че много хора са отишли да направят своя избор. 

"Рекордно гласуване като брой, 30% по-висок брой гласоподаватели в сравнение с юли и април. Мнозинството от гласувалите в Ориндж Каунти гласуваха за "Продължаваме промяната" - 53% , ДБ - 17,5% и "Възраждане" - 14%", сподели той пред Bulgaria ON AIR. 

Признава, че го изненадва избирателната активност, но хората ясно са показали, че търсят промяна. 

В Германия секциите, в които гласуваха сънародниците ни, са били 82 в 44 населени места. По-малко в сравнение с вота на 4 април. 

"Изборите преминаха в изключително спокойна обстановка. Имаше сравнително по-малък брой желаещи да гласуват в сравнение с месец април, но може би малко повече от изборите през лятото", каза журналистът Катя Костова.

В нейната секция са се образували опашки следобед, като се е наложило до 2 часа да чакат някои сънародници.

"Големият победител тук е "Продължаваме промяната", следвана от "Демократична България", "Има такъв народ", ГЕРБ и нататък процентите намаляват значително", посочи Костова.

Световните медии отразиха като изненадваща победата на "новата антикорупционна партия" в България – "Продължаваме промяната". Според "Ройтерс" близките резултати на двете водещи формации подчертават дълбоките политически разделения след десетилетното управление на Бойко Борисов. 

"Асошиейтед прес" излезе с информация, че ако се потвърдят окончателните резултати, Кирил Петков има всички шансове да бъде номиниран за премиер.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК