Петков и Василев да благодарят на Радев, няма как да има правителство без БСП

Българите за пореден път гласуваха доверие на нови и непознати лица, коментираха Мира Баджева и Мартин карбовски

14.11.2021 | 21:59 Редактор: Елеонора Танева

Политически проект на няколко седмици печели парламентарните избори у нас. Това показват предварителните данни от вота. Има ли изненадани?

"Интересно е как една партия, която я нямаше на картата, вече е първа политическа сила. Хората, които гласуваха за "Продължаваме промяната", са тези, които гласуваха за "Има такъв народ" на предишните избори, които участваха в протестите миналото лято. Явно се преструктурира протестърското пространство", коментира журналистът Мира Баджева в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие". 

Според нея от БСП има за какво да се сърдят на Румен Радев, въпреки че левицата има подобрение на резултатите в сравнение с предишните избори.

"Тези момчета нямаше да са в сегашната позиция, ако не беше Радев, който ги откри за политиката. Въпреки това, бъдещо правителство без БСП няма да може да се формира, левицата в тази ситуация не може да бъде изключена от управлението", убедена е Баджева.

Мартин Карбовски прогнозира, че Кирил Петков ще бъде следващият премиер. 

"Силно се надявам те да заложат на експерти, които не са обвързани партийно. Да си сложат един вътрешен министър, който да ги саморазследва. Трябват ни чисти технократи, които да работят само на заплата", заяви Карбовски. 

Той подчерта, че българите отново са заложили на непознатото в търсене на промяната.

"В България се оказва, че е важно, ако се избира политик, да е непознат, особено ако идва от чужбина. Тогава ще е цар. Казват си избирателите "Това са умни хора, млади, те сега ще ни оправят", това е доста тъжно. Надявам се все пак тези хора да успеят. Те ще се окажат по-либерали от либералите. С тази си либерална ориентация те ще загубят", прогнозира журналистът.

Правилният ход, според него, е бил да се гласува за познати лица. 

"Ако човек е умен, трябва да избира позната фигура, на която знае и лошите страни, а ние винаги избираме непознатия. Време е обаче ГЕРБ  да си починат от властта на всяка цена. Другото би унищожило образа им", добави Карбовски. 

И двамата гости бяха категорични, че "Демократична България" е сред губещите в тези избори.

"Продължаваме промяната" взе основно гласове от тях, защото профилът на избирателите им съвпадаше. Начинът, по който изглеждаше кампанията на Лозан Панов, доведе до много противоречия сред привържениците на ДБ и много от тях гласуваха за Румен Радев", анализира Мира Баджева. 

"ДБ са чудесни хора, но са изключително надменни и не правят нищо, за да намерят електорална подкрепа извън София. Те живеят от Facebook. Ако там привържениците им са разколебани, какво остава за другите, които дори няма да различат Лозан Панов като го видят на улицата. Сега той трябва да излезе и да каже "Гласувайте за Радев", но няма да го направи. Панов е толкова умен човек, а се опита да играе честно, което не му донесе много позитиви", заяви Мартин Карбовски. 

И двамата са убедени, че на балотажа Герджиков няма шанс срещу Радев. Също така са категорични, че "Продължаваме промяната" трябва да успее да състави правителство.

"Ако Кирил Петков бъде изнудван за министри и не състави правителство, тогава ГЕРБ ще получи мандат и ще се намерят предатели, с които да управлява", коментира Карбовски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК