Словесни престрелки за честността на вота между кандидатите за президент

"Залогът на изборите е огромен", каза държавният глава Румен Радев

14.11.2021 | 13:50 Редактор: Жаклина Иванова

23-ма са кандидатите за президент. Точно в 10:00 часа в София действащият държавен глава Румен Радев даде своя глас на вота.

"Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността или задкулисието ще продължи да има отново институционална власт. Затова призовавам всички сънародници да бъдем съпричастни с бъдещото на родината и да гласуваме", посочи президентът.

Основният претендент на Радев, според социолозите, проф. Анастас Герджиков изчака на опашка и също гласува.

"Гласувах за това да имаме истински държавници, които са загрижени за всеки гражданин. Надявам се, че тези истински държавници ще ни извадят от тежката политическа, ценова, здравна криза. Надявам се, че утре България ще се събуди различна, успокоена и щастлива", коментира той.

От Кърджали гласува и Мустафа Карадайъ. За първи път Движението за права и свободи се явява със свой кандидат.

"Българските граждани заслужават европейски стандарти на живот, отговорни политици, знаещи и можещи държавници - политици с държавническо мислене и поведение", уточни Карадайъ.

В битката за президентското място е и конституционният съдия Лозан Панов.

Словесни престрелки не липсваха и в изборния ден. Мишената - честността на вота, заради решението на ЦИК да се броят 100% от бюлетините в края на изборния ден.

"За съжаление, на тези избори видяхме, че този служебен кабинет счупи доверието в честността на изборите", подчерта Карадайъ.

"ЦИК вече няколко пъти показа, че е загрижена всички българи да бъдат уверени и спокойни, че изборите ще бъдат честни", изтъкна проф. Герджиков.  

"Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи. Затова е много важно всички да гласуваме, за да неутрализираме тези опити да ни върнат в миналото. Изборната администрация следва да спази закона и да си свърши работата добросъвестно", каза Румен Радев.

Според социологическите проучвания балотажът за президент е почти сигурен. Мандатът на действащия държавен глава изтича в края на януари.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК