БСП: Няма никакви тайни договорки и срещи между нас и ГЕРБ

"Стоим категорично зад машинното гласуване", каза Атанас Зафиров

12.11.2021 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова

От БСП ли ще зависи съставянето на следващия кабинет и как изглежда скандалът с машините в техните очи?

"Не ми се иска да се присъединявам към всеобщата истерия и допълнително да нагнетяваме темата, но при всички положения има органи, които дължат отговор какво е предназначението на тези машини. Ако говорим за честност на вота - две са институциите, които отговарят за тази честност. Това са Министерският съвет и ЦИК. Министерството на вътрешните работи се справя добре с едното от условията за честност на вота, а именно пресичане на търговията с гласове. В същото време се надявам ЦИК да намери смислен отговор за появилото се в обществото съмнение за предназначението на тези машини", каза кандидатът за депутат от левицата Атанас Зафиров в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че фирмата доставчик преди известно време обясняваше колко трудно ще е да бъдат осигурени допълнителни машини.

"Дори се поставяше под съмнение машинното гласуване поради тази причина. Сега, в един момент се появяват някакви машини, всеки ден на различни места. И то с нелепото обяснение, че ще бъдат използвани за резервни части. Като си купувате нова кола, не си купувате още една, за да я ползвате за резервни части. Срещу машинното гласуване имаше много голям отпор, най-вече от партиите на статуквото. Но сега не става ясно кой точно има интерес от такъв подход, който дискредитира идеята за машинното гласуване. Не трябва да се слага знак за равенство между самата нужда от такова гласуване, която видимо даде резултат и извади всички пороци от предишните методи, по които ГЕРБ правеха избори", допълни Зафиров в ефира на Bulgaia ON AIR.

Кандидатът за народен представител е учуден как частна фирма може да контролира целия този процес.

"Не може една частна фирма да отказва да даде кода в продължение на седмици и месеци, и в момента да се водят дела с държавата за този код. Това са неща, които не са добре обмислени. Но от БСП стоим категорично зад машинното гласуване. Това е наша стара кауза. Склонен съм да вярвам на голяма част от социологията, но трябва да се държи сметка кой ги поръчва тези проучвания. БСП последователно е опозиция на модела "ГЕРБ". Няма никакви тайни договорки и срещи между нас и ГЕРБ", категоричен бе Атанас Зафиров.

И добави, че не са се срещали и с други партии, защото не е сега моментът.

"БСП е единствената партия, която в тази кампания предлага реални решения, които са работещи. Готови сме с бюджета. Дълбоко убеден съм, че този път партиите би трябвало да са си взели поука. И ще има работещ кабинет. Той трябва да бъде стабилен, той не трябва да зависи от никакви златни пръсти и задкулисни договорки. Всичко трябва да се случва пред камерите и българските избиратели", посочи кандидатът за депутат.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК