Лют скандал тресе държавата заради машините за гласуване

Три дни преди изборите се сипят обвинения за опити за манипулиране на вота

11.11.2021 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Броени дни преди вота в неделя: разраства се скандалът с машините на "Сиела Норма". Трудно е вече да се проследи в кой склад колко машини има, кои са сертифицирани за изборите и кои са с друго предназначение.

Още 199 са открити в склад в София. Късно снощи от ГЕРБ обявиха, че има нова доставка на устройства за гласуване и изразиха съмнения за манипулация на вота. 

"Не може всеки ден да излизат машини, да не се знае кои са, откъде са, за какво ще се използват", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Започнаха с 228 машини, мислех, че това е краят, снощи прибавиха 150. Един път казват, че искат да извадят 36, после 200. То стана тука има - тука няма", добави Бойко Борисов.

От "Сиела Норма" обясниха, че всички допълнителни машини се държат на склад за резервни части.

Правосъдният министър Иван Демерджиев определи скандала с машините като опит за компрометиране на изборите.

"Един от странните факти, които се случват, е появяването на тези машини. Това е преднамерено действие, което цели да дискредитира изборите. Проследете връзките на "Сиела Норма" с бившите управляващи", заяви министър Демерджиев.

"Тези са негодници, вече ще сменя тона. Като има връзка, ще ходя ли да им показвам къде са фалшивите машини и флашки?", избухна лидерът на ГЕРБ.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков разпореди проверка.

"До настоящия момент няма данни, че машините са внесени за манипулация на изборите", уточни силовият министър. 

Преди дни от ГЕРБ разгласиха, че в склад в София има други 288. Доставчикът тогава заяви, че те са за Албания и Грузия, а от ЦИК са разрешили те да се съхраняват там. 

А от централната избирателна комисия са се обърнали към главния прокурор. От ЦИК вече са изпратили писма до МВР и ДАНС машините за изборите да бъдат поставени под охрана във всички складове, в които се съхраняват. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
ха ха
преди 2 години
Винаги губещите предварително обвиняват изборите във фалшифициране. Съдят по тях си! Сигнализирай за неуместен коментар