България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Сиела Норма": Допълнителните машини са за сервизна дейност

"На 11 юли бяха най-честните избори за последните 13 века в България", каза Веселин Тодоров

09.11.2021 | 07:58 Редактор: Искра Ангелова

Допълнителните 228 машини, които е поръчала "Сиела Норма", са били за собствени нужди. Това обясняват от фирмата доставчик. Какви са тези нужди и защо се превозват заедно с устройствата, които по договор са за ЦИК.

"Тези машини тръгват от другия край на света и заради това не е толкова лесно да се каже в колко часа и кога ще пристигнат. Ние научихме, че са на летище София, когато разбраха и прокуратурата, и ЦИК. Те са със същата цел, както и тези 228 машини. Те са собственост на "Смарт матик", а не на "Сиела". "Сиела" е платила всички митни сборове и ДДС, и вероятно може да стане собственик, но това е въпрос на уточняване. Основната им цел е за сервизна дейност. Ние искаме, когато ни поръчат ремонт поради дефект в някаква машина или замяна, да имаме наличност да осигурим машина", каза директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в студиото на "България сутрин".

По думите му не се очакват повече машини.

"Тези 150 машини, съгласувано с прокуратурата и ДАНС, ще бъдат разтоварени на "Сиела" днес. Надявам се, че и първите 228 машини ще ги приберем от склада. Ненужен шум. Проблемът тръгна от това, че ние сме направили максимални усилия да оптимизиране транспорта и заради това сме ги транспортирали заедно с 1600-те машини за ЦИК. И това е очевидно от търга за доставката на тези машини, ние се конкурирахме по цена. Машините, които ние доставяме и другите кандидати щяха да доставят, са едни и същи, произведени от същия производител", добави Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че разликата в цените идва от транспорта, организацията и заплатите на служителите.

"Ние дадохме 90 000 лв. по-ниска цена. Така че машините са доставени в България по най-евтиния начин. Защо ЦИК нареди да ги разтоварим в склада с другите машини? Не знам, но ние отказахме да изпълним това нареждане. Машините са отвън и са под охрана, което е важно и правилно. Те не са смесени с другите машини и няма никакъв риск за изборния процес. Ние сме най-заинтересована на този свят фирма да има честни и прозрачни избори. От 8 години се занимаваме с това и сме единствената фирма в България, която се е занимавала с машинно гласуване", подчерта директорът на "Сиела Норма".

Според него на 11 юли са били най-честните избори за последните 13 века в България.

"Дали сме на ЦИК серийните номера на машините, колко на брой са, как са транспортирани. Със сигурност няма нарушения. Машините гарантират много повече степени на сигурност, отколкото каквато и да е друга система. Софтуерът е много подробно изследван от 3 организации. Те могат да се отключват единствено със смарт карти, произведени от държавната фирма "Информационно обслужване", допълни Веселин Тодоров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
завера
преди 2 години
Мафията от бившото ръководство на страната вероятно участва в тази конспирация! Тези машини са поръчани да опорочат изборите и да обвинят Радев за това! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Праведен
преди 2 години