"Екзакта": ГЕРБ твърдо първа сила, Петков и Василев изпреварват БСП и ИТН

7 партии влизат в 47-ото Народно събрание

12.11.2021 | 11:14 Редактор: Здравко Черкезов

Пет дни преди вота за парламент, ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват. Това показват данни от национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода от 6 до 9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места и финансирано със собствени средства на социологическата агенция.

Оспорвана остава битката за второто място между "Продължаваме промяната" и БСП. Към 9 ноември преднината на "Продължаваме промяната" пред БСП е минимална - от 0,7%. Електоралната подкрепа за "Продължаваме промяната" е 16,2%, а тази за БСП - 15,5%.

Четвърти са "Има такъв народ" (ИТН) с електорална тежест от 11,5% и с висока мобилизация на електората. От "Екзакта" допускат възможността да има скрит вот за ИТН заради начина, по който беше ситуирана и коментирана тази формация през последните месеци.

Пети са ДПС с електорален дял от 9,9%, а шести "Демократична България" - с 9,6%.

В последните дни на кампанията "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) втвърдява електората си и, което е по-важно - ограничава "изтичането" му към други партии, коментират анализаторите. Това в момента е единствената по-малка формация, която "стъпва" на четирипроцентовата бариера.

Президентският вот

Кандидат-президентската двойка Румен Радев/Илияна Йотова получава 48%, а Анастас Герджиков/Невяна Митева - 27,9%. Трети са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 9%, а четвърти - Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с 6,8%.

Кандидат-президентската двойка Костадин Костадинов и Елена Гунчева получава 2,4%, а Милен Михов и Мария Цветкова - 2,3%. 0,4% посочват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого", а общо 3,2% посочват, че ще гласуват за други кандидати.

Румен Радев и Илияна Йотова получават пълна подкрепа от избирателите на БСП и почти 90-процентова подкрепа от привържениците на ИТН, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от избирателите на "Продължаваме промяната" декларират подкрепа за Радев.

Анастас Герджиков и Невяна Митева получават близо 90-процентова подкрепа от избирателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на избиратели от ДБ и от ВМРО.

97% от избирателите на ДПС подкрепят за президент Мустафа Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от 2/3 от избирателите на ДБ.


Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода от 6 до 9 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места.

Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст.

Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3 на сто. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК