"Алфа Рисърч": ГЕРБ със 7% пред Петков и Василев, балотажът Радев - Герджиков е неизбежен

"Изправи се БГ! Ние идваме!" е под 4-процентната бариера за влизане в НС

11.11.2021 | 11:28 Редактор: Здравко Черкезов

6 партии ще влязат в парламента, а за президентския вот ни очаква балотаж, сочи последното проучване на агенция "Алфа Рисърч". Пет дни преди изборите готовност за участие във вота заявяват по-малко от половината българи - 47-48%. 

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24,1% от твърдо решилите да гласуват и увеличават дистанцията пред опонентите си. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове.

Най-оспорвана остава втората позиция, казват от "Алфа Рисърч". В пряка конкуренция за нея влизат "Продължаваме промяната" и БСП. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев събира 16,5 на сто подкрепа, а левицата – половин процент по-малко.

"Демократична България", "Има такъв народ" и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно събрание, като резултатите им към момента са много близки - съответно 10,2%, 9,9% и 9,8%. "Изправи се БГ! Ние идваме!" е под 4-процентната бариера и дори е след "Възраждане". 

По-ясна е ситуацията около президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев може да разчита на 46,4% от гласовете на хората, а Анастас Герджиков на 28,3%, което прави балотажа неизбежен.  

Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено в периода 7-9 ноември и е реализирано със собствени средства на агенцията. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Графики: Alpha Reserach

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
3 rate up comment rate down comment 1
Армеец
преди 2 години
Радев бие още на първи тур не пишете глупости. Иска ви се балотаж но няма шанс за ГЕРБ.Всички знаят че тези социолози са *** на мутрата и той им плаща както на платени телевизии като Канал 1 и 3, Нова, БТВ,Европа и др.както и на една дузина сайтове като Седем дни ***. Сигнализирай за неуместен коментар