"Тренд": ГЕРБ и Румен Радев водят убедително пред конкуренцията

Основната интрига на парламентарните изборите е между БСП и "Продължаваме промяната"

10.11.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Моментната снимка на електоралните нагласи, дни преди изборите, сочи, че 6 формации със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание. 

ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22,9% със сериозна дистанция от втория, която е близо 8% от заявилите, че ще гласуват. Това показва проучване на Изследователски център "Тренд".

Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и "Продължаваме промяната" (14.8%), като разликата помежду им е само 0,3% в полза на столетницата.

"Има такъв народ" заема четвърта позиция с 12,8% от гласуващите, следвана от ДПС с 10,3%. "Демократична България" събира подкрепата на 9.1%.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, са "Възраждане" с 3,6% и "Изправи се БГ! Ние идваме!" - с 3,3%. Партията на Красимир Каракачанов остава с подкрепата на 2,2% от гласуващите.

Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция в подреждането за президентските избори с 46,8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24,4% от гласуващите. Твърда трета позиция на Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9,9%), които успяват да мобилизират целия електорат на ДПС.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6,4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3,1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1,6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Вторият тур на изборите за държавен глава изглежда почти сигурен. Само изненадващо висока избирателна активност евентуално би могла да повиши вероятността за изход на изборите в един тур. 

Данните са от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+. Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. 

Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК